Zilele ASTR şi Ugal Invent - Regal în cercetare la Dunărea de Jos

Zilele ASTR şi Ugal Invent - Regal în cercetare la Dunărea de Jos
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

Cea de-a X-a ediţie a Zilelor Academiei de Ştiinţe Tehnice din România, organizată de Facultatea de Inginerie de la „Dunărea de Jos” dar şi a doua ediţie a Salonului de Inventică “Ugal Invent”, organizată de Universitatea “Dunărea de Jos” şi Asociaţia Generală a Inginerilor în România, au adunat la Galaţi peste 100 de cercetători din toată ţara. Tema de anul acesta, Dezvoltarea companiilor prin inovare” a prezentat interes pentru profesori şi cercetători, care au susţinut peste 60 de lucrări privind tehnicile inovative în ingineria mecanică, în transporturi, în construcţii şi în ingineria electrică. La deschiderea din Aula Magna a fost prezent, pe lângă Prefectul judeţului, Dorin Otrocol şi prof. univ. dr. Iulian Bîrsan, Rectorul Universităţii, Excelenţa Sa, Xu Feihong, Ambasadorul Republicii Populare Chineze la Bucureşti.

Colaborare în domeniul ingineriei cu universităţi din China

În discursul său, acesta din urmă a promis, în plen, o colaborare mai strânsă între instituţiile de învăţământ superior din cele două ţări. “Sunt încântat să particip la Zilele Academiei de Ştiinţe Tehnice din România, aici la Galaţi. Inovaţia în inventică e o manifestare a progresului. Vrem să înteţim colaborarea între universităţile din China şi cea de la Galaţi, în domeniul ingineriei”, a declarat Excelenţa Sa, Xu Feihong, Ambasadorul Republicii Populare Chineze la Bucureşti.

Viitorul începe astăzi

Mihai Mihăiţă, Preşedintele Academiei de Ştiinţe Tehnice a declarat, în deschiderea lucrărilor conferinţei, că există o discrepanţă între numărul medaliilor obţinute de către cercetători, la diferite concursuri de gen, şi punerea lor în practică. “România este o ţară creativă, însă noi am fost ultima generaţie de elevi care au ştiut ce vor face încă din liceu. Din păcate, poteţialul uriaş nu e susţinut, nu se fac suficiente cursuri de inovare în şcoală. Un viitor cercetător e un elev căruia i-a fost dezvoltată gândirea creativă. Ca să putem progresa ne trebuie schimbări majore în educaţie. De exemplu, Franţa câştigă de 7 ori mai mulţi bani din industria creativă decât din cea auto. În România, în intervalul 2007-2014, a fost orientată, spre stimularea competitivităţii companiilor prin inovare, suma de 124 de milioane de euro, adică mai puţin de 10 % din totalul disponibil”, a declarat Mihai Mihăiţă.

Premiile Ugal Invent

Ceremonia din Aula Magna a continuat cu decernarea premiilor UGAL INVENT tuturor cercetătorilor care s-au făcut remarcaţi prin proiecte de cercetare utile şi inedite. 15 medalii, de aur, argint şi bronz au ajuns la cei care au uimit juriul cu ideile lor. Dintre acestea, trei medalii de aur, una de argint şi una de bronz au rămas la Galaţi, la Dunărea de Jos. Diploma pentru cel mai tânăr participant la UGAL Invent a revenit anul aceste echipei de elevi de la Liceul Nicolae Bălcescu, din Brăila, (Răzvan Neacşu, cls. A XI-a şi Adrian Cristian Dinu, cls. A X-a) care a uimit juriul cu un robot cu deplasare mixtă ce poate preleva probe de sol pentru depistarea pesticidelor.

 

 

Citit 1891 ori Ultima modificare Vineri, 09 Octombrie 2015 16:36

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.