Două secole şi jumătate de CHIUL, pentru elevii gălăţeni, într-un sigur an şcolar

Două secole şi jumătate de CHIUL, pentru elevii gălăţeni, într-un sigur an şcolar
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

* Comparativ cu anul anterior, numărul absenţelor s-a redus nesemnificativ


De ani de zile, directorii şcolilor şi liceelor din Galaţi se confruntă cu aceeaşi problemă a absenţelor, care ajung la cifre astronomice. Cu toate măsurile pe care şi le-au impus directorii instituţiilor de învăţământ, comparativ cu anul şcolar 2013-2014, numărul absenţelor a scăzut aproape nesemnificativ. Sunt 2.302.578 de absenţe acumulate pe tot parcursul anului şcolar 2014-2015, de cei 69.344 de elevi câţi a numărat judeţul nostru. Acest lucru înseamnă aproximativ două secole şi jumătate de chiul, într-un singur an şcolar. Mai puţin totuşi faţă de 2012-2013, când elevii gălăţeni depăşiseră trei secole de chiul, în această perioadă numărul absenţelor ajungând la peste 2.700.000.

33 de absenţe de căciulă

Dacă împărţim numărul absenţelor acumulate în total la numărul de elevi, rezultă că fiecare învăţăcel gălăţean a chiulit cam 33 de ore de la şcoală, nefiind totuşi o diferenţă prea mare comparativ cu perioada 2012-2013, când au fost 36 de absenţe. Dintre cele peste 2,3 milioane de absenţe, câte s-au înregistrat în total, au rămas nemotivate 1.522.796, ceea ce înseamnă o medie de 22 de absenţe per capita. Pentru aproape o treime dintre absenţe, elevii au adus scutiri medicale. Cum e de aşteptat, cei mai versaţi în procurarea unor astfel de hârtii sunt elevii de liceu. Cum scutirile se pot obţine foarte uşor de la medicul de familie, liceenii au reuşit să-şi motiveze jumătate dintre absenţe, în timp ce la gimnaziu doar un sfert dintre elevi au descoperit metoda. La clasele primare, se observă că numărul absenţelor pentru care s-au adus scutiri este foarte mic, din totalul de peste 280.000, rămânând nemotivate 226.614.

Maeştrii chiulului sunt la liceu

Faptul că liceenii sunt campioni la adus scutiri se explică prin aceea că ei sunt cei care chiulesc cel mai mult. Liceenii la zi au contabilizat mai bine de jumătate din numărul total de absenţe din anul şcolar trecut. Sunt 19.821 de elevi de liceu la zi, care au acumulat 1.071.259 de absenţe, deci o medie de aproape 52. "Tăticii" chiulangiilor sunt liceenii de la seral, care au reuşit să înscrie nu mai puţin de 135 de absenţe per capita. Numărul de absenţe pare să scadă direct proporţional cu vârsta elevilor. Astfel gimnaziştii au 33 de absenţe de căciulă, în timp ce puştii de la clasele primare doar 11.

Măsuri se iau doar în situaţii de criză

În acelaşi raport al Inspectoratului Şcolar Judeţean, se arată că, în urma inspecţiilor efectuate anul trecut, s-a constatat faptul că "programele de intervenţie s-au derulat doar la apariţia situaţiei de criză şi nu au scop preventiv". Totodată, un alt minus în combaterea fenomenului absenteismului este "slaba colaborare a unităţilor şcolare cu partenerii educaţionali (Poliţie, Serviciul de Asistenţă Socială etc)". Un alt lucru constatat de inspectori este faptul că în peste 80 la sută dintre instituţiile de învăţământ s-a realizat o comunicare cu familia, iar în 20 la sută din cazuri comunicarea nu a fost decât una formală. Inspectoarea generală Mioara Enache recunoaşte că situaţia nu este una îmbucurătoare, având în vedere că fenomenul nu s-a diminuat cu mult, de la un an la altul, dar măcar este bine că nu e în creştere.

Citit 2299 ori Ultima modificare Marți, 01 Decembrie 2015 19:20

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.