Dezbatere despre ISLAMIZARE, la Facultatea de Istorie din Galaţi. DIALOGUL este singura cale către stingerea CONFLICTELOR în Europa

Dezbatere despre ISLAMIZARE, la Facultatea de Istorie din Galaţi. DIALOGUL este singura cale către stingerea CONFLICTELOR în Europa
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Prof. univ. dr. Radu Carp, de la Facultatea de Ştiinţe Politice din cadrul Universităţii Bucureşti, a susţinut, săptămâna trecută, în faţa studenţilor gălăţeni, o conferinţă cu o temă extrem de actuală: "Instituţionalizarea Islamului şi modelul European al religiilor".

După ce a făcut un scurt istoric al migraţiei musulmanilor pe teritoriul UE, profesorul a explicat de ce Europa trebuie să adopte calea dialogului şi să încerce să integreze comunităţile musulmane. “Islamul poate fi inclus în acest model european al relaţiilor dintre stat şi biserică. Dialogul e posibil. Există democraţie în Islam, chiar dacă nu pe arii extinse. Cu violenţa nu rezolvăm nimic! Să ne amintim că islamiştii fac ceea ce alţii făceau în Europa, în urmă cu 500 de ani: duc un război în numele credinţei. Trebuie să înţelegem de ce tinerii aceştia, crescuţi pe tărâm european, în democraţie, se revoltă, la un moment dat şi se întorc împotriva sistemului ce i-a format. Recomand: respectarea ideii de libertate religioasă, reglementări specifice (finanţarea moscheelor, promovarea liderilor), apelul la un Islam tolerant şi deschis, întărirea poziţiei unor lideri musulmani pro-dialog, stimularea sentimentului apartenenţei la o comunitate europeană şi rezolvarea în mod fericit a problemelor legate de familiile mixte. Trebuie să le expunem migranţilor avantajele colaborării şi să-i lăsăm să se auto-organizeze", este de părere profesorul Radu Carp.

În ceea ce priveşte ideea că Europa se va islamiza în câteva zeci  de ani, prin creşterea ratei natalităţii în familiile musulmane, Carp e de părere că e un raţionament pe jumătate fals: comunităţile entice au un fel de curbă a lui Gauss. Atunci când rolul femeii e marginal, ele evoluează demografic. Marele pariu al UE este integrarea femeilor musulmane - ceea ce presupune găsirea unor locuri de muncă şi creşterea statutului social al acestora. Dacă se va reuşi acest lucru, atunci proporţiile demografice nu se vor schimba semnificativ.

Cum contribuie mass media şi social media la propaganda statului Islamic

"Sunt 15 milioane de musulmani pe teritoriul Uniunii Europene, din care doar o treime sunt aderenţi la religia islamică. Culmea e că jihadiştii sunt non-religioşi! Ei nu mai sunt recrutaţi acum din moschei, ci, vă spun în premieră, din sălile de fitness! Până la Salman Rushdie, în 1989, problema credinţei islamice era practic în afara mass-media. Ulterior, lucrurile s-au complicat. Cu cât am aflat mai multe, cu atât s-au înteţit violenţele. Faptul ca mass-media propagă atentatele nu e un lucru benefic: practic ajută la propaganda statului Islamic. Informarea trebuie făcută, dar obiectiv şi cu simţ de răspundere”, a explicat Radu Carp, care a salutat initiativa recentă a poliţiştilor din Belgia, care au interzis folosirea reţelelor de socializare în Bruxelles pentru câteva zile.

Ignorarea propagandei şi resetarea relaţiilor dintre creştini şi arabi sunt două dintre soluţiile pe care profesorul le propune pentru a dezamorsa această criză din Europa. Radu Carp este, printre altele, membru al Consiliului de administraţie al TVR (începând cu 2012), director general al Institutului Diplomatic Român, aflat sub auspiciile Ministerului Afacerilor Externe (2010-2012), prodecan (2008-2010) şi secretar ştiinţific (2010-2012) la Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii din Bucureşti. Cea mai recentă carte a sa este "Religia în tranziţie. Ipostaze ale României creştine".

Foto Daniela Bogdan

Citit 1678 ori Ultima modificare Marți, 01 Decembrie 2015 19:19

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.