COLEGIUL „CUZA” se MUTĂ într-o şcoală de cartier. Iată DE CÂND

COLEGIUL „CUZA” se MUTĂ într-o şcoală de cartier. Iată DE CÂND
Evaluaţi acest articol
(20 voturi)

* Profesorii, elevii şi părinţii speră că este doar o soluţie temporară şi că se va finanţa terminarea campusului început în 2009, la Şcoala Nr. 7 * Deşi la sfârşitul lunii noiembrie primarul promitea că într-un an, maximum doi va termina lucrările la campus, acum aduce iar în discuţii mutarea la fostul sediu al Facultăţii de Chimie Alimentară


În Ţiglina I, după blocuri gri şi înconjurată de garaje degradate, se află fosta Şcoală nr. 8, unde la parter funcţionează Grădiniţa nr. 59. Aici se va muta temporar Colegiul Naţional „Al. I. Cuza”, aşa cum au decis, la finele anului trecut, aleşii locali. Relocarea se face după executarea unor lucrări de reparaţii şi zugrăveli, pentru care s-au alocat de 560.000 de lei de la bugetul local, lucrări care urmează să fie finalizate chiar în cursul acestei săptămâni, urmând ca mutarea să aibă loc de la 1 februarie. Numai că, deşi decizia aleşilor s-a bazat pe un acord semnat de cadre didactice şi de părinţii elevilor de la Cuza, perspectiva de a rămâne aici nu-i încântă deloc pe beneficiari. Aceştia îşi doresc să se poată muta în campusul destinat lor, început în 2009, în curtea Şcolii Nr. 7, dar abandonat din lipsă de fonduri.

"E alegerea lor"

La finele lunii noiembrie 2015, Consiliul Local a aprobat mutarea Colegiului Cuza în imobilul de pe pe strada Saturn nr. 26. Motivele au fost clare: clădirea în care funcţionează Colegiul, şi pentru care Primăria plăteşte o chirie lunară de 7.200 de euro, prezintă un grad avansat de degradare, fiind un real pericol pentru elevi şi cadrele didactice. „Soluţiile pe care noi le-am oferit au fost în ordine: Liceul de Marină, Şcoala Nr. 8 şi Colegiul Traian. Inspectoratul Şcolar, împreună cu cadrele didactice, cu mare parte din părinţii care au fost consultaţi au ales Şcoala Generală Nr. 8. E dorinţa dumnealor, dânşii îşi fac planul de învăţământ, noi îi susţinem financiar pentru igienizare şi alte lucrări necesare mutării Colegiului Cuza acolo”, a declarat atunci primarul Marius Stan.

"E frumos, dar nu încăpem"

Am discutat ieri cu directoarea Colegiului "Cuza", profesoara Pompilia Chifu. Aceasta ne-a declarat că se afla chiar la Şcoala Nr. 8, unde lucrările de igienizare intraseră în linie dreaptă: "E frumos, e luminos, e cald, dar nu încăpem. Avem şi o grădiniţă la parter. Conducerea ISJ ne-a promis că o va muta, dar nu ştim când se va întâmpla asta, anul acesta şcolar în nici într-un caz. Până pe 15 ianuarie, ni s-a promis că totul va fi gata, astfel încât, începând de la 1 februarie, să ne putem muta. Nu încape biblioteca şi nici arhiva şcolii. Şi pe elevi ne-am străduit să-i împărţim în două schimburi, astfel încât să încăpem. Ne-a promis conducerea ISJ că va găsi un spaţiu pentru bibliotecă şi arhivă", ne-a declarat directoarea instituţiei. Aceasta susţine că întreaga comunitate a colegiului speră totuşi că e numai o soluţie provizorie şi că se va finaliza până la urmă mult promisul campus din curtea Şcolii Nr. 7.

De ce nu se cumpără actualul sediu

În urma deciziei CL de mutare a colegiului la Şcoala Nr. 8, Comunitatea Evreiască, reprezentată de Fundaţia Caritas, a trimis o adresă Primăriei şi ISJ prin care se ofereau să vândă clădirea în rate. Astfel, chiria ar fi acoperit costul clădirii, iar Primăria, ar fi urmat să acceseze fonduri europene pentru consolidarea clădirii şubrede. Pentru conducerea liceului, acest lucru a părut perfect viabil, nu şi pentru edil.

La ultima şedinţă a Consiliului Local din 2015, directorul adjunct, Cristian Brătescu, a venit în faţa aleşilor pentru a-i întreba ce soluţii au, pe termen lung, pentru Colegiul "Cuza": „Este cel mai vechi colegiu din Galaţi, iar clădirea în care funcţionăm de 56 de ani reprezintă imaginea Colegiului, identitatea miilor de absolvenţi, dar şi un simbol al Galaţiului. Primăria şi Inspectoratul Şcolar au făcut mari presiuni pentru a ne determina să ne mutăm. Am înţeles că este o soluţie temporară, însă cadrele didactice şi părinţii doresc un răspuns cât se poate de clar: care consideraţi dumneavoastră că este viitorul acestui colegiu? Vom funcţiona, de acum înainte, într-o şcoală de cartier, fără perspectivă de dezvoltare, sau, aşa cum doresc cei aproape două mii de cetăţeni, vă veţi gândi la posibilitatea de a cumpăra actuala clădire. Un colegiu care a ţinut standardele de performanţă cât se poate de sus este trimis şi lăsat să moară”, a spus directorul adjunct.

Primarul Marius Stan i-a replicat că este vorba de securitatea copiilor şi că Primăria nu a făcut decât să pună la dispoziţie ceea ce avea. „În privinţa achiziţionării acelui sediu, a investiţiilor în consolidarea şi renovarea lui, nu ştiu cine îşi asumă responsabilitatea, atâta timp cât în patrimoniul pentru Educaţie avem atâtea şi atâtea corpuri de licee goale - Metalurgic, Traian, Marină! Cred că orice control de la Curtea de Conturi ar însemna o imputare, pentru că, în loc să folosim ce avem, investim în altceva”, a spus Stan.

Ce soluţii există

Deşi pe 18 noiembrie, primarul Marius Stan declara pentru "Viaţa liberă" că într-un an, maximum doi va finanţa finalizarea lucrărilor de la campusul "Cuza", la ultima şedinţă de CL a revenit asupra mutării la fosta Facultate de Chimie Alimentară. Ieri, ne-a declarat că va avea în vedereambele variante, deşi nu ne poate spune cu exactitate pe care o va alege. 

„Prima variantă şi cea mai bună cred că ar fi colaborarea cu Universitatea pentru mutarea în fostul sediu al Facultăţii de Chimie Alimentară. A doua variantă ar fi continuarea lucrărilor la campusul de la Şcoala nr. 7. Pentru sediul Facultăţii de Chimie Alimentară au stat juriştii Universităţii şi ai Primăriei şi nu au ajuns la o variantă legală. Aşa că termenul de mutare temporară este foarte larg, pentru că vorbim fie de un raport juridic între CL şi Universitate, fie de terminarea lucrărilor la campus. Să spunem că ne e greu să dăm un termen, pentru că riscăm să devenim mincinoşi”, a declarat Marius Stan.

Foto Marius Negri

Citit 22300 ori Ultima modificare Joi, 14 Ianuarie 2016 00:14

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.