Cum ÎNCEPE ANUL ŞCOLAR la Galaţi: Aproape un sfert dintre şcoli, FĂRĂ AUTORIZAŢIE sanitară

Cum ÎNCEPE ANUL ŞCOLAR la Galaţi: Aproape un sfert dintre şcoli, FĂRĂ AUTORIZAŢIE sanitară
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

* Cele mai multe unităţi neautorizate sunt în mediul rural


Dintre cele 432 de unităţi de învăţământ din judeţul Galaţi (169 cu personalitate juridică şi 263 arondate acestora), 100 nu au la ora actuală autorizaţie sanitară, adică aproape un sfert, ne-a informat conducerea ISJ Galaţi. Dintre acestea 25 sunt în curs de autorizare, iar 75 nu vor obţine probabil nici anul acesta, dar nici în viitorul apropiat.

Comparativ cu anul trecut, când DSP Galaţi anunţa la începutul lunii septembrie tot 100 de unităţi fără autorizaţie sanitară, situaţia nu s-a schimbat deloc.

"Când spunem 100 de unităţi neautorizate ne referim şi la anexe, internate, cantine, clădiri în care nu se desfăşoară procesul de învăţământ", ne lămureşte inspectoarea generală Mioara Enache.

Cele mai multe instituţii şcolare aflate în această situaţie sunt în mediul rural. Dintre cele 144 de şcoli licee sau grădiniţe de la oraşe, doar 18 nu au primit autorizaţie.

"Aici motivul principal îl constituie funcţionarea grădiniţelor la parter de bloc şi faptul că nu asigură cubajul de aer necesar şi nici iluminatul suficient", susţine inspectoarea generală.

În mediul rural sunt 292 de şcoli, grădiniţe şi licee. Dintre acestea, 82 nu au primit autorizaţia sanitară de funcţionare. Jumătate dintre unităţile neautorizate nu au apă curentă sau probele sunt necorespunzătoare. Dar sunt şi spaţii care nu îndeplinesc condiţiile cerute sau au dotările sanitare necorespunzătoare.

"De regulă, unităţile care nu au autorizaţie sunt în comunităţi care nu-şi permit, deocamdată, să finanţeze remedierea acestor neajunsuri. De exemplu, la Călmăţui, în comuna Griviţa, grădiniţa funcţionează într-o clădire de patrimoniu, iar reabilitarea ei ar costa foarte mulţi bani. Părinţii nu au fost de acord ca nişte copii atât de mici să fie duşi în satul vecin, aşa că îşi vor continua activitatea acolo", a mai precizat Mioara Enache.

Unităţile de învăţământ care nu deţin autorizaţie sanitară funcţionează pe baza asumării răspunderii. Totuşi DSP poate decide suspendarea cursurilor acolo unde se va constata că există un risc major pentru sănătatea copiilor şi a cadrelor didactice.

CITEŞTE ŞI: La Galaţi, ÎNCEPUT DE AN ŞCOLAR fără primar şi inspector general

Citit 2481 ori Ultima modificare Marți, 15 Septembrie 2015 00:25

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.