Asistenţii medicali şi-ar putea ECHIVALA în facultate creditele de studii obţinute în şcolile sanitare postliceale

Asistenţii medicali şi-ar putea ECHIVALA în facultate creditele de studii obţinute în şcolile sanitare postliceale
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Nerecunoaşterea în facultăţi a creditelor de studii obţinute pe parcursul şcolii sanitare postliceale este o mare nedreptate, crede un grup de senatori care a semnat o propunere de modificare a unui paragraf din Legea Educaţiei


Creditele de studii transferabile, obţinute de către asistenţii medicali în învăţământul preuniversitar (şcolile sanitare postliceale - n.r.), ar putea fi recunoscute şi de către instituţiile de învăţământ de profil, dacă o propunere de modificare legislativă semnată de mai mulţi senatori, printre care şi de senatorul gălăţean Paul Ichim, va fi votată şi adoptată de către Parlament. În prezent, instituţiile din învăţământul universitar nu recunosc aceste credite, ca urmare a unui alineat din Legea Educaţiei Naţionale.

Astfel, în alineatul 6 al Articolului 174 din Legea Educaţiei Naţionale este stipulat faptul că "în învăţământul superior din domeniul sănătate nu se pot transforma în credite echivalate şi transfera studiile obţinute în învăţământul postliceal". Menţiunea cu pricina creează o mare nedreptate pentru mulţi dintre asistenţii şi asistentele din sistemul sanitar, potrivit aleşilor care au semnat această propunere legislativă.

România, pepinieră de asistenţi medicali

"Pregătirea cadrelor sanitare medii din România a reprezentat o sursă importantă de personal pentru unităţile medicale din afara ţării. Fără o salarizare corespunzătoare, fără condiţii de muncă decente, asistentele medicale pleacă din ţară pentru a-şi asigura un viitor mai bun, obţinând salarii decente şi lucrând în condiţii umane. România nu a făcut nimic altceva decât să fie o adevărată pepinieră, în special pentru ţările membre ale U.E. care nu au făcut altceva decât să atragă această forţă de muncă. Acestor doi factori li se adaugă nerecunoaşterea de către instituţiile din învăţământul universitar a creditelor de studii transferabile obţinute în învăţământul preuniversitar", a explicat dr. Paul Ichim, pentru "Viaţa liberă".

În prezent, o absolventă a facultăţii de asistenţă medicală are un salariu mai mare decât o asistentă care are mult mai mulţi ani de experienţă, dar care a absolvit doar un liceu sanitar sau o şcoală sanitară postliceală. Profesioniştii din domeniul sănătăţii spun că aceasta este o inechitate salarială care de asemenea contribuie în mare măsură la decizia multor asistente cu experienţă de a pleca să profeseze în străinătate.

Câţi asistenţi au plecat după Revoluţie

"Orice medic practician ştie că fără ajutorul şi asistenţa cadrelor medii sanitare actul medical nu poate fi înfăptuit la cea mai înaltă calitate. De aceea, propunerea de modificare a Legii nr. 1/2011 a Educaţiei Naţionale nu face altceva decât să îndrepte această inechitate, mai ales că pentru alte categorii socio-profesionale acest lucru se realizează deja. Sper, alături de ceilalţi colegi senatori, că propunerea legislativă va fi susţinută şi votată pozitiv de către întreg corpul parlamentar, astfel încât să putem face încă un pas în recunoaşterea şi menţinerea în ţară a asistentelor medicale", a concluzionat dr. Ichim.

Potrivit Federaţiei Solidaritatea Sanitară din România (FSSR), în comparaţie cu anul 1990, în sistemul public de sănătate numărul asistentelor medicale a scăzut cu 30.000 (circa 25 la sută), respectiv de la 125.484 asistente în 1990, la 95.484 în 2012. Cea mai dramatică scădere a numărului de asistente medicale a avut loc în perioada 2007 - 2012, respectiv 23.000, sistemul public de sănătate pierzând 17 la sută dintre asistentele medicale.

Citit 11221 ori Ultima modificare Joi, 31 Martie 2016 00:20

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.