Ucrainean, vicecampion naţional la K1, învaţă limba româna, la Galați
Foto: Foto Daniela Bogdan

Ucrainean, vicecampion naţional la K1, învaţă limba româna, la Galați
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Are doar 18 ani şi pare un tânăr firav. Dar dacă stai de vorbă cu el, afli că în spatele fragilităţii se ascunde o determinare fără margini. Îl cheamă Mihail Burgoci, vine din Ucraina, satul Plavni, de lângă Ismail, şi vrea să devină antrenor în România. Face sport de mic, e pasionat de box şi practică de mai bine de jumătate de an K1. Atât de mult i-a plăcut acest sport, încât a câştigat, în martie, titlul de vicecampion naţional la categoria Freestyle K1, 75 kg, la Campionatul Naţional FRFK, desfăşurat la Bucureşti.

E student în anul pregătitor de limba română, organizat de Departamentul de Formare Continuă şi Transfer Tehnologic pentru studenţii străini. Aici îşi desăvârşeşte noţiunile de limbă şi deprinde cunoştinţe de cultură şi civilizaţie, pentru că în vară va susţine examenul de admitere în limba română la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport din Galaţi. “Vreau să devin antrenor. Îmi place sportul foarte mult. Fac box de la 15 ani, la început m-am antrenat în satul meu, apoi la Ismail. În Ucraina nu ai unde să faci performanţă, de aceea am ales România. M-am adaptat bine, noi vorbim româneşte acasă”, spune Mihail.

Antrenament, cursuri şi part-time job

Programul său e destul de încărcat: dimineaţa are cursuri, după amiaza merge la antrenamente, de trei ori pe săptămână, cel puţin două-trei ore pe zi, atât în sala de forţă din campus cât şi la Sala Sporturilor. În rest, are tot felul de joburi, care îl ajută să supravieţuiască în Galaţi. “Trăiesc din banii părinţilor, pentru că nu m-am încadrat la bursă. Primesc tot felul de joburi part time, care mă ajută să supravieţuiesc. Ultima data am făcut muncă în grădină”, a explicat Mihail. El spune că, dacă va deveni antrenor, nu va dori să se întoarcă în Ucraina, ba chiar intenţionează să-şi aducă aici şi familia - părinţii şi cei doi fraţi mai mari. Vrea să participe şi la alte competiţii de K1, la care să reprezinte România. Nu cunoaşte boxeri români, în schimb a criticat stilul politicianului-boxer Vitali Klitschko. Prin Galaţi, nu a apucat să se plimbe prea mult, însă a observat că ucrainiencele sunt mai frumoase decât româncele.

Studenţi reuniţi pentru a studia limba română

Ca să poată studia la Dunărea de Jos, un student străin trebuie să facă întâi un an pregătitor de limbă română. Alături de Mihail, în grupa de studenţi mai sunt alţi cinci ucraineni, dar şi sirieni, albanezi, greci şi egipteni, care doresc să urmeze diverse facultăţi din Galaţi sau din ţară. “Mihail e un student silitor, care se achită de sarcini şi e motivat să înveţe bine”, a declarat conf. univ. dr. Ionel Apostolatu, unul dintre profesorii săi.

Citit 2562 ori Ultima modificare Joi, 23 Februarie 2017 17:11

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.