INVITAȚIA studenţilor, tratată cu lipsă de interes. PARLAMENTARII din Galaţi NU au venit să discute despre Educaţie
Foto: Foto Daniela Bogdan

INVITAȚIA studenţilor, tratată cu lipsă de interes. PARLAMENTARII din Galaţi NU au venit să discute despre Educaţie
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)


320 de studenţi veniţi din toată ţara în sală şi nici un politician gălăţean pe scenă! Ieri, în seara concluziilor, când senatorii şi deputaţii din Galaţi ar fi trebuit să răspundă prezent la invitaţia liderilor studenţilor, de a dezbate principalele probleme din Educaţie, în sala de spectacole a Casei de Cultură a Studenţilor nu a fost nici picior de parlamentar.

Forumul Organizaţiilor studenţeşti s-a deschis marţi, la Galaţi, în prezenţa lui Klaus Johannis, Preşedintele României şi a lui Mircea Dumitru, Ministrul Educaţiei. Ieri, studenţii şi-au propus o dezbatere cu senatorii şi deputaţii de Galaţi pe problemele cele mai stringente ale sistemului, însă la întâlnirea, care a debutat la ora 20,00, nu s-a prezentat niciunul din cei 15 parlamentari care ne reprezintă judeţul. “Suntem foarte dezamăgiţi: marţi a venit preşedintele României, ministrul Educaţiei şi alţi doi secretari de stat şi azi nu a venit nimeni. Ne-a răspuns doar PND, care a promis că vine, şi ALDE, care a zis că ne trimite doi studenţi din organizaţia lor de tineret. Am fost nevoiţi să anulăm dezbaterea, noi am pregătit obiectivele pe care le vom prezenta partidelor politice la Bucureşti şi în toamnă politicienii trebuie să se aştepte la multe suprize din partea noastră, pentru că ne dorim conducători care să prioritizeze învăţământul,” a declarat Vlad D. Cherecheş, liderul ANOSR.

Obiectivele ANOSR, stabilite pe ateliere de lucru


Ironici la adresa politicienilor, studenţii au prezentat totuşi propunerile lor, dezbătute în cadrul atelierelor de lucru, pe cinci domenii distincte: academic, profesional, social şi etic dar şi pe cele mai importante, legate de finanţarea învăţământului. Creşterea fondului de burse şi asigurarea unui plafon minim prin hotărâre de guvern, pentru prevenirea abandonului în învăţământul superior a fost una dintre cele mai aplaudate propuneri. În plus, s-a subliniat că bursa minimă socială trebuie să fie de cel puţin 500 de lei. În ceea ce priveşte taxele universitare, studenţii propun o formulă unică de calcul pe ţară şi renunţarea la taxele nefundamentate economic - cum ar fi cele de reînmatriculare sau transfer. Tinerii mai doresc reduceri de 50 la sută, fără plafon, la călătoriile CFR şi reduceri de până la 75 la sută la biletele de intrare în instituţiile culturale. Legat de practică, studenţii vor parteneriate cu instituţii şi companii, o lege fermă care să ofere facilităţi fiscale agenţilor economici care primesc stagiari şi, la final, o perioadă de practică de minimum 6 luni de zile, pe specialitate. Tinerii au arătat că îşi doresc învăţământ de calitate şi profesori bine pregătiţi: au cerut asigurarea unui fond pentru dezvoltarea profesională a cadrului didactic, participarea la proiecte de anvergură, cursuri şi conferinţe. Au mai cerut depolitizarea funcţiilor de conducere din universităţi şi finanţarea unităţilor de învăţământ superior ţinându-se cont de etică, integritate şi performanţe. Toate acestea, şi multe alte propuneri, vor fi analizate sâmbătă în cadrul Adunării Generale a Organizaţiilor Studenţeşti din România, alături de bilanţul mandatului 2015-2016. Tot sâmbătă, la Galaţi, ANOSR va alege şi un nou birou de conducere, care va avea misiunea să implementeze planul de acţiune stabilit în aceste zile.

“Mergem noi peste ei!”


Vizibil afectaţi de lipsa de dialog a politicienilor gălăţeni, cei 320 de studenţi veniţi din toată ţara la Galaţi au propus sancţionarea gestului parlamentarilor. Tinerii au strigat, de mai multe ori: “Mergem noi peste ei!” şi spun că au în vedere o formă de protest prin care să îşi arate nemulţumirea. „Ne pregătim pentru un eveniment foarte important pentru societatea românească, alegerile parlamentare, şi sperăm ca viitorul parlament să fie unul care să acorde o importanţă mult mai mare Educaţiei, nu ca până în prezent. Vom transmite toate obiectivele noastre către toate partidele politice active şi îi vom invita să şi le asume în programele lor”, a declarat Vlad D. Cherecheş, preşedintele ANOSR.

KLAUS IOHANNIS vrea mai mult din PIB pentru Educaţie. DECLARAȚII ale președintelui, la întâlnirea cu studenţii din Galaţi (FOTO) - CLICK AICI pentru detalii

Citit 8568 ori Ultima modificare Vineri, 12 August 2016 19:48

6 comentarii

 • postat de microbistul
  Vineri, 12 August 2016 18:12
  95.76.32.***
  la fotbal e un slogan: "pe ei, pe ei,...... pe mama lor!!!!!!"
  0
  4
  Raportează
 • postat de Eugen
  Vineri, 12 August 2016 12:48
  91.208.234.***
  N-avem timp de batut apa in piua cu studentii!
  Trebuie sa pregatim programele electorale, sa dam fluturasii la tipografie, sa negociem aliantele.
  Lasa ca voi sunteti studenti minim 3 ani + 2 de master. Avem timp sa ne vedem la anu!
  Nu uitati sa iesiti la vot! Parerea voastra conteaza!
  0
  14
  Raportează
 • postat de vader
  Vineri, 12 August 2016 11:21
  193.230.156.***
  de ce va m irati, dragilor, ca nu a venit niciun parlamentar? desi se dau atoatestiutori, de fapt ei se simt teribil de complexati in fata voastra! ca pe voi nu va pot pacali, asa cum o fac cu vertebratele care i-au votat....de asta nu vin ei sa se intalneasca cu oameni care stiu ce sa intrebe....unde mai pui ca au, fiecare dintre ei, cate un roi intreg de muste pe caciula si le e groaza ca voi le vedeti....
  2
  19
  Raportează
 • postat de diego
  Vineri, 12 August 2016 10:33
  95.76.32.***
  Nu au venit din lasitate.Le este teama sa vina si sa spuna ce au facut in mandatele trecute.Dar asa cum le este felul vor avea tupeu in toamna sa promita si sa abureasca alegatorii. Sunt niste nerusinati.Tineri, iesiti la vot, sanctionati pentru ca viitorul este al vostru.
  2
  17
  Raportează
 • postat de PARLAMENTARI GALATENI!? CARE?!
  Vineri, 12 August 2016 06:41
  78.96.253.***
  Pai in palmaresul lor ocupational, nu intra educatia, sanatatea, locurile de munca, modernizarea orasului, intrucat contravin intereselor personale, de familie,de partid, de grup si mafiote!
  2
  14
  Raportează
 • postat de Studentul ...fara serviciu
  Vineri, 12 August 2016 06:08
  108.245.201.***
  Apropo...acum unde mai primiti repartitie la absolvire ? La biroul ...de somaj ?
  Si cu ce salarii( ajutoare de foame ) va mai "angajeaza " ..? 300 de Euro sau 400 ????
  5
  2
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.