CATEDRA. Povestea unei cărţi

CATEDRA. Povestea unei cărţi
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

"Partea de scris şi de vorbire care determină cărarea şi drumul se numeşte Învăţător" - cât de frumos şi cât de uşor poate să definească poetul Ion Zimbru această noţiune foarte complexă.

Probabil că promoţia 1971 de învăţători de la Liceul Pedagogic este cea mai "harnică" în ceea ce priveşte întâlnirile. Ne-am întâlnit la 10, 20, 25, 30, 35 şi 40 de ani. Iar de la 40 de ani ne întâlnim anual, de fiecare dată în alt judeţ: Brăila, Vrancea, Tulcea, Prahova. La anul va urma Buzăul. Acum, fiind vorba de 45 de ani, ne-am întâlnit la Galaţi, în Amfiteatrul Colegiului "C. Negri", unde i-am întâmpinat cu aplauze pe dragii noştri profesori: Ioan Voicu, Mary-Vona Răduţ, Livia Butunoiu-Palade, Constanţa Meseşan, Valeria Tudose.

La întâlnirea de anul trecut, unul dintre colegii noştri, Andrei Stan, a venit cu ideea să scriem o carte în care promoţia noastră să-şi prezinte CV-urile, ori proiectul unei lecţii deosebite, ceva care să ne reprezinte. Ideea nu a fost întâmpinată la început cu încântare de către toată lumea, dar ulterior lucrurile s-au mai clarificat şi am căzut de acord că acest volum ar putea interesa şi pe alţii, nu numai pe cei din promoţia noastră. Au aderat la acest "joc" 26 dintre colegi. În cuvinte simple şi pornite din suflet, fiecare a reuşit să dea o anumită dimensiune personalităţii sale.

Am citit multe rânduri cu o încărcătură emoţională deosebită, gânduri ale unor oameni cu har în ale scrisului, cu umor fin. Unii dintre noi au avut mai mult sau mai puţin noroc în viaţă, au frământat noroaie, s-au mutat din sat în sat, au lucrat în condiţii vitrege, dar au crescut copii frumoşi şi luminaţi. Şi-au îndeplinit misiunea cu cinste, pasiune şi pricepere.

Astfel a apărut, sub îngrijirea directă a colegului nostru Andrei Stan, cartea "Confesiuni", la Editura Olimpias, carte de care ne-am bucurat cu toţii la întâlnirea de 45 de ani, la care au participat şi poeţii Ion Zimbru şi Tănase Dănăilă, precum şi preotul Lucian Petroaia.

Ne exprimăm părerea de rău că nu toţi colegii au contribuit la acest material. Ne-ar fi plăcut să-i cunoaştem mai bine.

Citit 1686 ori Ultima modificare Marți, 20 Septembrie 2016 19:19

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.