UPDATE. Profesorii pensionari pot participa la concursul de directori de școli
Foto: Sursa foto: dcnews.ro

UPDATE. Profesorii pensionari pot participa la concursul de directori de școli
Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

UPDATE, marți, 27 septembrie: În vederea respectării principiului egalităţii, prevăzut de Codul Muncii, Ministerul Educaţiei anunţă că se pot înscrie pentru susţinerea concursului pentru directorii de şcoli inclusiv cadrele didactice care, în anul şcolar 2016-2017, au obţinut acordul pentru menţinerea în activitate, ca titular, în funcţia didactică, până la 3 ani peste vârsta standard de pensionare. Proba scrisă a concursului se va desfăşura în data de 12 octombrie cu subiecte elaborate de minister.


UPDATE, joi, 22 septembrie: Concursurile pentru DIRECTORII DE ȘCOLI, susţinute de Iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis susţine iniţiativa ministrului Educaţiei, Mircea Dumitru, de a organiza concursuri pentru directorii de şcoli, a afirmat, la Interviurile Europa FM, consilierul de stat pentru Educaţie, Ligia Deca. Concursul ar urma să înceapă pe 12 octombrie şi va avea loc la nivel naţional. (VLG) -  VEZI DECLARAȚIA OFICIALĂ - CLICK AICI


Fierbere în cancelarii. CONCURSUL DIRECTORILOR, făcut în pripă

În timp ce fostul ministru al Educaţiei Ecaterina Andronescu, preşedinta Comisiei pentru Învăţământ din Senat, solicită amânarea concursurilor pentru directorii de şcoli, acualul ministru Mircea Dumitru iese la rampă şi anunţă că acestea se vor organiza exact după graficul anunţat. Dumitru a mai adăugat că a aflat din mai multe surse că actualii directori aflaţi în funcţie pun beţe în roate celorlalte cadre didactice care vor să participe la concurs, neeliberându-le documentele necesare pentru a-şi depune dosarul. Spiritele par să fie destul de aprinse în cancelarii, mai ales că nu s-au mai dat examene pentru directori din 2008, aceştia fiind numiţi de inspectoratele şcolare.

Timp prea scurt alocat organizării

La nivel local, unii dintre oamenii şcolilor se plâng la rândul lor că totul a fost făcut în pripă şi că nu există timp suficient pentru pregătire. Dincolo de necesitatea organizării acestor concursuri, există totuşi unele probleme care sunt greu de rezolvat în timpul scurt rămas.

"Metodologia a fost publicată exact înainte de începerea şcolii, iar posturile libere au fost date publicităţii chiar în prima zi de şcoală. Pe 12 octombrie este concursul. Când ai timp să citeşti toată bibliografia, pentru a te putea prezenta onorabil. Că nu eşti ca studenţii în sesiune, să ai tot timpul ocupat numai cu învăţatul. Mai ai şi alte obligaţii, mai ales acum la începerea anului şcolar. Când să-ţi faci oferta managerială, peste noapte? Umbli cu ea deja în buzunar? Apoi de unde să-ţi procuri materialele după care să înveţi? Sunt 18.000 de şcoli care au posturile de directori scoase la concurs. Au fost blocate site-urile cu atâtea cereri pentru aceeaşi carte. Cine este pregătit cu 18.000 de exemplare? Şi unde mai pui că la fiecare şcoală pot concura mai mulţi candidaţi. Cum mai facem rost de bibliografie?", declară directoarea Colegiului Naţional "C. Negri", Andra Ionescu.

Ministrul nu cedează

Aceasta susţine că este necesară organizarea concursului de directori, dar acest lucru ar fi trebuit să fie făcut înainte de începerea anului şcolar. Acum s-ar da peste cap şi normele didactice, pentru că sunt peste 170 de locuri pentru directori în tot judeţul. Unii dintre actualii manageri ar putea să nu ia examenul şi se vor întoarce la catedră, dislocându-l pe cel aflat cu detaşare pe postul lui. Cadrele didactice numite nou în funcţie trebuie să fie şi ele înlocuite. Ceea ce va da peste cap tot sistemul.

Ministrul Educaţiei consideră însă că, având în vedere că situaţia trenează din 2008, este necesară organizarea concursului. Proba scrisă va avea loc pe 12 octombrie.

21 septembrie 2016

Citit 10977 ori Ultima modificare Marți, 27 Septembrie 2016 20:50

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.