S-a SCUMPIT regia de cămin din campusul universitar
Foto: Studenţii vor scoate câte 10 lei în plus din buzunar în fiecare lună

S-a SCUMPIT regia de cămin din campusul universitar
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

În campusul universitar "Al. I. Cuza" se fac ultimele pregătiri pentru cazarea studenţilor în cele mai bune condiţii, ne spune Bogdan Rodeanu, directorul Direcţiei Cămine, Cantine şi Proiecte Studenţeşti Galaţi. Acesta ne-a informat că, anul acesta, regia de cămin s-a scumpit cu 10 lei, astfel studenţii vor plăti 120 de lei pe lună, în loc de 110 lei, cât a fost anul trecut.

"Din nefericire, subvenţia de la Minister pentru cămine a rămas aceeaşi din 2014, în condiţiile în care preţurile la utilităţi au crescut şi s-au mărit şi salariul minim pe economie. Dacă la utilităţi am făcut eforturi, astfel încât să reducem consumurile pentru a face economie, la salariile şi aşa mici nu am mai făcut faţă. Aşa că a fost necesară această majorare. Am discutat cu alţi colegi din ţară şi nu suntem noi cei cu taxele cele mai mari. Acolo unde e regia mai ieftină, nu au facilităţile pe care le oferim noi", a explicat Bogdan Rodeanu. 

Cine beneficiază de subvenţie pentru cămin

Foarte mulţi studenţi, care se încadrează în diferite categorii sociale, beneficiază de scutirea taxei pentru regia de cămin sau de condiţii speciale. „Conform legii, studenţii străini, etnici români, care au burse guvernamentale primesc subvenţii. În Galaţi, cea mai mare pondere o au studenţii basarabeni, ucraineni şi sirieni. Aceştia sunt bursieri ai statului român şi nu plătesc nimic pentru regia de cămin. Şi copiii de cadre didactice au gratuitate în cămin. Asigurăm şi persoanelor care au handicap grav sau au nevoi speciale toate condiţiile necesare în cameră”, ne-a mărturisit directorul Direcţiei Cămine, Cantine şi Proiecte Studenţeşti.

Cablu TV, internet şi spălătorie de rufe gratuite

Directorul Direcţiei Cămine, Cantine şi Proiecte Studenţeşti susţine că, la fel ca şi anul  trecut, studenţii vor beneficia în continuare de cablu TV şi internet gratuite. În plus, anul acesta au fost achiziţionate zece maşini de spălat, locuitorii campusului putând să-şi spele astfel gratuit rufele, după o programare online. "Vin doar cu detergentul. Trebuie doar să-şi facă un cont pe site-ul nostru şi să-şi aleagă ziua şi ora la care vor să vină, în funcţie de programările celelalte", a mai spus Rodeanu.

Acesta a mai precizat că studenţii cazaţi în campus vor beneficia în continuare de serviciile dispensarului, ale punctului de prim-ajutor, ale Centrului de mediere şi nu în ultimul rând de paza poliţiştilor de la Secţia 5 de Poliţie Locală.

Rodeanu a mai adăugat că în vara aceasta au fost definitivate lucrările de hidroizolaţie la Căminul D şi au fost renovate băile comune din Căminul G.

"Rezolvăm toate cererile de cazare"

Campusul Universităţii "Dunărea de Jos" deţine în jur de 2.800 de locuri de cazare. "Avem în jur de 2.000 de cereri de precazare, pentru studenţii care stau la noi din anii anteriori. Dar şi 700 de cereri pentru studenţii din anul I licenţă şi 100 de cereri pentru masterat. Nu pot spune că vom rămâne cu locuri libere, dar nici că vor veni oameni la noi pe care nu-i vom caza, în final", mai spune interlocutorul nostru. 

Cazarea studenţilor de anul I va începe pe 30 septembrie. Vor fi în jur de 100 "boboci" străini care vor veni să-şi ocupe un loc în cămin. "Pentru aceştia avem o pagină specială pe cazari.ugal.ro. Am ţinut legătura permanent cu ei, ştim când vin. Vom avea un autocar care va ajunge noaptea târziu. Suntem pregătiţi să le oferim câte un pat pentru fiecare. Apoi, a doua zi vor fi preluaţi de voluntarii noştri şi vor fi duşi la secretariatele universităţilor pentru a se înscrie şi pentru a face formalităţile de cazare" spune Rodeanu.

Prânz cu numai şase lei

Acesta susţine că, spre deosebire de anii anteriori, când studenţii găteau în cameră, acum încet-încet aceştia au renunţat la reşou şi merg să mănânce la cantină, unde preţurile sunt accesibile. "Cu doar şase lei pot mânca un prânz cu două feluri la noi, iar cu 12 lei pot servi toate cele trei mese. E un preţ la care nu ajung nici dacă-şi prepară singuri mâncarea în cameră. O porţie de cartofi prăjiţi e 1,5 lei. Cine mai stă să prăjească în cameră, la un aşa preţ? Mai ales că la cantină pot socializa. Eu chiar le-am scos internetul aici, să se mai obişnuiască să vorbească şi unii cu alţii", povesteşte directorul Direcţiei Cămine, Cantine şi Proiecte Studenţeşti Galaţi.

Citit 7462 ori Ultima modificare Marți, 27 Septembrie 2016 20:28

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.