Proiect UNIC în România, la Galaţi | Universitatea Vârstei a Treia şi-a deschis porţile

Proiect UNIC în România, la Galaţi | Universitatea Vârstei a Treia şi-a deschis porţile
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

Luni, 10 octombrie, în Aula Magna din Campusul Ştiinţei, s-au deschis porţile Universităţii Vârstei a Treia (U3A), proiect unic în România, implementat de anul acesta la “Dunărea de Jos” din Galaţi. Peste 200 de persoane vârstnice au participat la deschiderea anului universitar, în prezenţa ÎPS Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos.

“Este un proiect complex şi necesar – eram ultima ţară din Europa care nu aveam o astfel de universitate. Este un proiect bazat pe schimbul reciproc avantajos de cunoştinţe şi făcut după modelul universităţilor din Franţa - Toulouse, Liege. Niciodată nu e prea târziu să înveţi ceva nou. Noi le propunem seniorilor 10 domenii de studiu: Drept, Medicină, Artă, cultură şi civilizaţie, Turism, Istorie, filosofie şi teologie, Kinetoterapie, Nutriţie şi ştiinţa alimentaţiei, Economie, geopolitică şi relaţii internaţionale, Psihologie şi pedagogie intergeneraţională, Ştiinţe şi inginerie. Le mulţumesc cadrelor didactice pentru voluntariat şi le urez mult succes”, a declarat în deschidere Florin Tudor, decanul Facultăţii de Ştiinţe Juridice, Sociale şi Politice.

Prezent în sală, Victor Iliescu, consilier în cadrul Ministerului Educaţiei pe probleme de învăţământ superior, a subliniat importanţa proiectului: ”Universitatea trebuie să fie un focar de cultură şi trăire în comunitate. O astfel de iniţiativă e firească. Universitatea se deschide către societate, dă comunităţii ceva înapoi! Se întâmplă peste tot în lume şi mă bucur că se întâmplă acum şi în România, la Galaţi”.

Cursuri fără note, cu atestat - U3A în cifre!

Iniţiativa celor de la Dunărea de Jos s-a bucurat de un real succes: sunt înscrişi deja 154 de cursanţi, cel mai tânăr are 53 de ani, iar cel mai în vârstă are 83. Cele mai cerute cursuri au fost medicină, nutriţie, turism şi kinetoterapie. Alte cursuri destinate seniorilor care doresc să înveţe lucruri noi sunt: Facilităţi fiscale pentru persoane vârstnice, Analize de laborator pe înţelesul tuturor, Fitoterapia vârstei a treia, Itinerarii artistice în pictură, Muzica şi efectele ei asupra creierului nostru, Artă creştină şi Istorie la gurile Dunării, Reprezentări grafice – trecut, prezent şi viitor, Pelerinaj sau turism religios? şi Unde fugim de acasă - 10 destinaţii de văzut la vârsta a treia. 40 de cadre didactice de la Dunărea de Jos vor asigura întregul proces educativ. La fiecare disciplină există câte 25-30 de cursanţi, care nu vor da examene, nu vor primi nici note, nici absenţe, însă, la final, după un an de studiu, se vor alege cu un atestat. Activităţile se vor desfăşura sub formă de prelegeri şi conferinţe, ateliere de dezbatere şi seminarii, grupuri de lectură, vizite, tururi ghidate şi promenade. Programul cursurilor respectă structura anului academic, şi este de luni până vineri, de la 10,00-12,00, respectiv de la 16,00 la 18,00. Taxa de înscriere pentru anul academic 2016-2017 este de doar 50 de lei. U3A este coordonată de Centrul de Cercetări Juridice, Administrative, Sociale şi Politice din cadrul Facultăţii de Drept, al cărui director este prof. univ. dr. Violeta Puşcaşu.

Vârstnicii, pasionaţi de medicină

“Am ales medicina pentru completarea anumitor cunoştinţe în domeniu. Eu sunt la bază inginer, dar sunt pasionat de medicină şi am vrut să ştiu mai multe. E o iniţiativă bună sub toate aspectele: şi pentru noi şi pentru societate,” a declarat Ioan Ababei (79 de ani), unul dintre viitorii cursanţi. Şi George Dobrică, de 81 de ani, unul dintre cei mai în vârstă dintre înscrişi, va studia medicina: “Am ales dreptul şi medicina. Nu am reuşit în tinereţe să îmi completez studiile. Acum revin pe băncile şcolii, iar iniţiativa mi se pare foarte bună”.

În Noua Zeelandă sunt 63 de astfel de Universităţi pentru vârsta a treia, în Franţa - 120  în Marea Britanie - 782 şi în China peste 19.000. De acumi, U3A din Galaţi este membră a Asociaţiei Internaţionale a Universităţilor pentru Vârsta a Treia.

Citit 2672 ori Ultima modificare Marți, 11 Octombrie 2016 19:26

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.