INTERVIU cu lect. univ. dr. Mirela Costache. Studenții, învățați cum să reuşească în afaceri
Foto: Lect. univ. dr. Mirela Costache de la Facultatea de Ştiinţe Juridice, Sociale şi Politice

INTERVIU cu lect. univ. dr. Mirela Costache. Studenții, învățați cum să reuşească în afaceri
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Recent a fost adoptat un ordin al ministrului Educaţiei naţionale, nr. 3262/2017, privind organizarea şi funcţionarea de societăţi antreprenoriale studenţeşti în sistemul de învăţământ superior din România, publicat în Monitorul Oficial nr. 138 din 23 februarie 2017, ordin menit să transpună în dreptul intern normele europene privitoare la antreprenoriatul în educaţie şi formare în cadrul învăţământului universitar. Lect. univ. dr. Mirela Costache, de la Facultatea de Ştiinţe Juridice, Sociale şi Politice din cadrul Universităţii „Dunărea de Jos” din Galaţi, ne-a explicat ce înseamnă acest ordin şi ce schimbări va produce el în mediul academic.

- Cum apreciaţi noua viziune asupra studentului şi utilitatea acestui demers legislativ?

- Iniţiativa legislativă îl are în centru pe „studentul de tip antreprenor”, lucru ce nu poate fi decât benefic, întrucât îl sprijină pe studentul dornic de afirmare şi dezvoltare în parcursul său profesional, venind în acelaşi timp în întâmpinarea nevoilor şi aşteptărilor pieţei muncii.

- Ce presupune o societate antreprenorială studenţească, de fapt? Cum va fi organizată şi finanţată?

- Vorbim despre o nouă entitate în cadrul „Alma mater”. Textul de lege precizează că la baza constituirii şi funcţionării unei societăţi antreprenoriale studenţeşti (SAS) au stat dezvoltarea şi încurajarea spiritului antreprenorial în mediul universitar, în special în rândul studenţilor şi absolvenţilor de învăţământ superior, pe principiul dreptului la asistenţă şi la servicii complementare. Ca modalitatea de constituire, SAS va fi o structură fără personalitate juridică, având un regulament propriu de organizare şi funcţionare, condusă de un consiliu executiv, aprobat de Senatul universitar, din care trebuie să facă parte atât personal didactic din universitatea respectivă, tutori, cât şi oameni de afaceri locali şi studenţi. Această entitate se va subordona academic Senatului universităţii şi administrativ rectorului. De asemenea, vor fi permise activităţi de colaborare cu entităţi de tip alumni, organizaţii studenţeşti şi, în mod justificat, cu centrele de consiliere şi orientare în carieră. Cu privire la finanţarea activităţii SAS, textul legal are în vedere alocarea de fonduri din bugetul universităţii, pe de o parte, dar şi posibilitatea accesării de fonduri nerambursabile şi alte resurse extrabugetare, pe de altă parte.

-  Care sunt atribuţiile acestei entităţi despre care ne vorbiţi?

- Conform textului de lege, odată înfiinţată, SAS va putea elabora materiale destinate informării şi orientării studenţilor în realizarea planurilor de afaceri şi/sau proiectelor de finanţare, să organizeze activităţi de mentorat, sesiuni de proiecte pentru studenţii care vor să înfiinţeze un start-up, poate încuraja colaborarea de tip mentor - student în vederea consolidării şi dezvoltării unor elemente ale competenţelor antreprenoriale, să susţină idei de afaceri etc., cu atribuţii chiar şi în organizarea de concursuri pentru atragerea de finanţări pentru cele mai bune proiecte.

- Concluzionând, ce credeţi că presupune, în viziunea dumneavoastră, studentul de tip antreprenorial?

- În orice caz, un pas înainte. Un student cu iniţiativă, un student implicat, care să creadă în forţele lui, în cumulul teoretic de informaţii, dar şi în posibilitatea de a pune în practică propriile idei şi, de ce nu, de a-şi suplimenta veniturile. Personal, apreciez în mod optimist că studenţii de azi sunt nativ expuşi unui asemenea tip de gândire, cu efecte nu numai în cadrul segmentului vizat de cuprinsul ordinului, ci şi asupra întregii societăţi. Aştept poveşti de succes cu studenţi gălăţeni pe care să vi le împărtăşesc în curând.

Citit 4106 ori Ultima modificare Luni, 13 Martie 2017 18:03

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.