Compendiu aberant la clasa a V-a

Compendiu aberant la clasa a V-a
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Exact ca elevii chiulangii, care au un singur caiet pentru toate disciplinele, Ministerul Educaţiei Naţionale vine cu un experiment de tot râsul, pentru elevii care intră acum în clasa a V-a, catalogat de profesorii gălăţeni drept "aberant". E vorba despre un manual în care s-au înghesuit laolaltă paisprezece discipline, denumit pompos "compendiu".

Pentru editarea cărţilor, care au fost scoase la Monitorul Oficial şi care vor fi valabile doar timp de opt săptămâni, s-au cheltuit 732.780 de lei, după spusele ministrului Educaţiei, Liviu Pop. Aceasta a fost soluţia Ministerului Educaţiei pentru a rezolva, măcar temporar, criza manualelor din şcoli. Profesorii consideră că s-a încercat repararea greşelii, de a nu se fi făcut la timp licitaţia pentru manualele de clasa a V-a, printr-o greşeală şi mai mare, care a înghiţit aiurea nişte fonduri ce puteau fi folosite pentru altceva.

Profesorii gălăţeni consideră că gafa mai marilor învăţământului este impardonabilă. "În condiţiile în care această generaţie n-a avut în niciun an manualul pe bancă la începutul anului şcolar nu se mai poate vorbi decât de incompetenţă. Orice om cu capul pe umeri îşi ia măsuri să nu se mai înceapă şcoala a  şasea oară  fără manuale. Ne se poate spune că n-au ştiut unde se poate ajunge", spune un cadru didactic.

De aceeaşi părere s-a arătat şi Diana Cătălina Popa, profesoară  la  Colegiul Naţional "V. Alecsandri", unul dintre autorii gălăţeni de manuale: "Este una dintre multele aberaţii, care în ultimul timp, aproape nici nu ne mai miră. La fel cum aberant este şi faptul că evaluarea contestaţiilor durează mai mult decât evaluarea iniţială a manualelor. Noi am avut termene drastice pentru depunerea documentelor, ei de ce nu s-au ţinut de calendarul pe care-l aveau. Aberant ar fi şi reîntoarcerea la comunistul manual unic. Eu, de exemplu, nu lucrez  la două clase paralele cu acelaşi manual, pentru că fiecare clasă e diferită, are particularităţile ei, trebuie să faci o alegere, pentru că aşa e normal şi natural", a precizat profesoara de limba şi literatura română.

Nici profesorii de matematică nu sunt prea încântaţi de soluţia găsită de Ministerul Educaţiei pentru suplinirea lipsei manualelor: "E adevărat că şi elevii şi profesorii trebuie să aibă un suport, mai ales la matematică şi mai ales în condiţiile în care nu mai avem voie să mai folosim  auxiliare. Nu am reuşit să văd ce conţine compendiul, dar sunt sigură că nu va acoperi tot ce avem nevoie şi că vom sta să elaborăm fişe, vom trage la imprimantă. Era bine să avem manualele, nu soluţii provizorii găsite peste noapte. Dar ne-am obişnuit că aşa merg lucrurile la noi", ne spune Cristina Dediu, profesoară de matematică  la Şcoala Nr. 26.        

Citit 2449 ori Ultima modificare Miercuri, 06 Septembrie 2017 10:17

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.