Joi, NU se fac cursuri în şcoli

Joi, NU se fac cursuri în şcoli
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

De Ziua Educaţiei, joi, pe 5 octombrie, conform ordinului de ministru cu privire la structura anului şcolar, nu se fac cursuri în instituţiile de învăţământ. Inspectoarea generală Mioara Enache susţine că în unităţile de învăţământ care au încheiat contractul pe ramură, ziua de 5 octombrie este liberă, pentru elevi şi profesori. Acolo unde nu s-a semnat un astfel de document, nu se  fac cursuri, ci activităţi educative, spune şefa învăţământului gălăţean.

De ce se serbează Ziua Educaţiei

"Ziua Mondială a Educaţiei" a fost desemnată la 5 octombrie de către UNESCO pentru a marca semnarea, în 1966, a ''Recomandării UNESCO/OIM (Organizaţia Internaţională a Muncii) privind statutul profesorilor'' (1966) şi ''Recomandarea privind învăţământul superior'' (1997), principalele documente de referinţă privind cadrele didactice la nivel internaţional. ''Education International'', federaţie globală a Uniunii Sindicatelor Cadrelor Didactice, consideră că această zi trebuie să fie recunoscută şi sărbătorită la nivel internaţional, iar principiile celor două recomandări trebuie respectate de fiecare stat în parte. Începând cu 1994, la 5 octombrie, federaţia a lansat o campanie de promovare a meritelor cadrelor didactice şi a contribuţiei aduse de acestea în procesul educaţional, la nivel mondial.

În 2017, de Ziua Educaţiei, se marchează 51 de ani de la adoptarea Recomandării UNESCO şi a Organizaţiei Internaţionale a Muncii cu privire la statutul cadrelor didactice. În acest an, Ziua Mondială a Educaţiei se serbează pentru prima dată în cadrul unei noi agende mondiale, Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă (adoptată de ONU în septembrie 2015), care garantează o educaţie de calitate.

Din doi în doi ani, cu ocazia Zilei Educaţiei, se oferă şi Premiul Hamdan, care recompensează practicile şi performanţele profesorilor. Premiul a fost creat în 2008, pentru a contribui la creşterea eficienţei profesorilor şi la ameliorarea procesului de învăţare. Numele distincţiei vine de la S.A Sheikh Hamdan Bin Rashid Al-Maktoum, viceprim-ministru al Emiratelor Arabe Unite (1971-1973), care susţine proiectul. Suma acordată în cadrul premiului este de 300.000 de dolari americani, împărţiţi între trei laureaţi ale căror proiecte îşi propun să îmbunătăţească performanţele şi eficienţa profesorilor.

Citit 8537 ori Ultima modificare Joi, 05 Octombrie 2017 00:29

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.