150 de ani de la înfiinţarea Colegiului Naţional "Vasile Alecsandri" - un BRAND al învăţământului gălăţean şi românesc

150 de ani de la înfiinţarea Colegiului Naţional "Vasile Alecsandri" - un BRAND al învăţământului gălăţean şi românesc
Evaluaţi acest articol
(22 voturi)

150 de ani de la înfiinţarea Colegiului Naţional "Vasile Alecsandri" - un BRAND al învăţământului gălăţean şi românes

Un brand al învăţământului gălăţean şi românesc Sărbătoare

Elevii şi profesorii Colegiului Naţional "Vasile Alecsandri" (CNVA) vor organiza, în perioada 20-26 noiembrie, o serie de activităţi prin care vor fi aniversaţi cei 150 de ani care au curs de la înfiinţarea prestigioasei instituţii de învăţământ, care în timp a devenit un brand atât pentru învăţământul gălăţean, cât şi pentru cel românesc.

Cel care a contribuit la înfiinţarea instituţiei de învăţământ este V.  A. Urechia, care, în 1867, pe vremea când era secretar general la Ministerul Cultelor şi al Instrucţiei Publice, dă dispoziţie ca în fiecare capitală de  judeţ să se înfiinţeze măcar un gimnaziu. La sfârşitul lunii august 1867, primarul  Galaţiului primea ordinul  prin care era anunţat că, deocamdată, se finanţa doar o singură clasă de gimnaziu. La 3 noiembrie, ardeleanul Ioan Cetăţianu era numit în funcţia de director, urmând ca şcoala să înceapă să funcţioneze trei săptămâni mai târziu, la 26 noiembrie 1867. Alături de primul director, corpul profesoral mai număra încă doi dascăli, pentru cei şase elevi înscrişi. Dintre aceştia, vor finaliza cele patru clase doar jumătate: Mihalache Rodocalat, devenit ulterior doctor în ştiinţe politice şi administrative la Bruxelles, apoi ziarist în Galaţi, şeful contabilităţii comunei şi ajutor de primar ales de trei ori (1891-1895); Anton Rodocalat - absolvent al Conservatorului de Muzică din Bruxelles, institutor suplinitor la Şcolile Nr. 4 şi Nr. 6 din Galaţi şi, ulterior, funcţionar comunal; Teodor Răşcanu - inginer silvic.

Abia 20 de ani mai târziu, în 1887, instituţia primeşte statutul de liceu cu şapte clase.

De la întemeierea sa, instituţia a fost nevoită să se mute de mai multe ori, în diverse case, proprietate personală, până în martie 1890, când liceul s-a stabilit în localul de azi. Construcția a început în septembrie 1888, sub ministrul Titu Maiorescu, şi s-a terminat în martie 1890. În toamna anului 1892, când au fost sărbătoriţi 25 de ani de la înfiinţarea instituţiei,  s-a pus problema  ca  primul liceu gălăţean să poarte un nume. Astfel, prin ordinul ministerului nr. 211 din 16 octombrie 1892 publicat în Monitorul Oficial, se stabileşte ca instituţia să poarte numele de Liceul "Vasile Alecsandri". Din 1996, instituţia devine colegiu, iar din anul 2000, devine colegiu naţional.

Peste 50 de  medalii internaţionale

Alături de istoria acestui lăcaş de învăţământ stau şi rezultatele de excepţie ale generaţiilor de elevi. Instituţia se află pe locuri fruntaşe la nivel naţional, după rezultatele pe care le obţin elevii la examenele naţionale, dar şi după  numărul premiilor şi participărilor la olimpiadele naţionale  şi internaţionale. Anual, mai bine de jumătate dintre premiile câştigate la concursurile şcolare la  majoritatea disciplinelor sunt obţinute de cei de la CNVA.

Tot elevilor de la CNVA li se datorează primele medalii internaţionale aduse Galaţiului: în 1983, Nicolae Mandache şi Martin Weiss au primit, la Paris, un aur şi, respectiv, un bronz pentru cunoştinţele lor de matematică. De atunci, CNVA a continuat să obţină distincţii internaţionale, colecţia de medalii ajungând să numere peste 50 de exponate, după cum ne-a declarat directorul Romeo Zamfir.

O săptămână de sărbătoare

Deschiderea  oficială a activităţilor dedicate sărbătoririi celor 150 de ani de la înfiinţare va avea loc luni, 20 noiembrie, începând cu ora 10,00, în amfiteatrul colegiului. Vor fi lansări de carte şi reviste, concursuri, expoziţii, concert rock, piese de teatru, o expoziţie fotografică referitoare la istoria CNVA, întâlniri cu foşti absolvenţi şi foşti profesori, sesiuni de referate ştiinţifice,  competiţii sportive, competiţii IT. Va avea, de asemenea, loc lansarea monografiei colegiului care marchează cei 150 de ani de existenţă, scrisă  de profesorul de geografie Ioan Ceoroiu, dar şi a unei micromonografii dedicată absolvenţilor de marcă ai CNVA.

Gala jubiliară va avea loc vineri, 24 noiembrie, începând cu ora 11,00, la Teatrul Dramatic "Fani Tardini", ocazie cu care au fost invitaţi să participe ministrul Educaţiei, Liviu  Pop, dar şi cel Cercetării, Lucian Georgescu.

Citit 8134 ori Ultima modificare Sâmbătă, 25 Noiembrie 2017 10:45

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.