Înecat în vin, în curtea casei

Înecat în vin, în curtea casei
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Acesta este cel mai grav accident din „sezonul fermentaţiei” aflat  în plină desfăşurare *

Nu doar adevărul stă în vin, ci şi o doză destul de mare de risc! Un bărbat de 77 de ani şi-a găsit sfârşitul, în noaptea de luni spre marţi, în jurul orei 3.00, după ce s-a înecat într-un butoi de plastic, plin pe trei sferturi cu vin.

„Mama l-a găsit pe la 3 şi jumătate noaptea şi a venit să mă trezească, ne spune Paulina Dinu, fiica bărbatului decedat. M-a trezit încet, ştiind că am probleme cu tensiunea."

De fapt, în apropierea butoiului de plastic în care a căzut, bărbatul avea  o cadă din lemn, prevăzută cu scurgere, plină cu strugurii tescuiţi din  care mustul curgea într-o tavă de plastic. Cum cada era plină, se pare că tava trebuia golită peste noapte.

„Noi nu avem numai via asta din curte, adaugă fiica. Mai avem, la Băleni, arii de viţă nobilă şi producătoare”.

Potrivit familiei, bărbatul a ieşit în curte în puterea nopţii, cu gândul să verse în butoi mustul care se adunase în tavă. Se poate să se fi împiedicat în semiîntuneric, pentru că a scăpat tava de plastic în butoiul aproape plin. A încercat apoi să o scoată cu un băţ, dar nici această manevră nu i-a reuşit. Până la urmă a scăpat şi băţul, care a ajuns lângă tavă.

Aşa că a luat un scaun mic, s-a urcat pe el şi s-a aplecat asupra butoiului, pentru a-şi recupera uneltele scufundate. Din păcate, a căzut înăuntru şi n-a mai putut ieşi.

„Când mi-a zis mama, am ieşit repede la butoi şi am încercat să-l trag afară de picioare, dar n-am reuşit. Până la urmă l-am scos (probabil răsturnând butoiul – n.r.), îşi aminteşte Paulina Dinu. Am încercat să-l resuscitez, i-am făcut respiraţie gură la gură, după care au venit şi cei de la Ambulanţă şi i-au făcut resuscitare”, mai spune fiica bărbatului. Din păcate, omul s-a stins.

„Avea 77 de ani şi jumătate, tare mult îi plăcea să spună lucrul acesta”, îşi aminteşte cu tristeţe fiica bărbatului. În locul în care era butoiul, acum ard lumânări şi veghează rude şi apropiaţi ai familiei. „Tatăl meu avea 8 nepoţi”, încheie Paulina Dinu, cu amărăciune.

Din păcate numărul de incidente legate de fermentarea vinului sau de distilarea ţuicii este destul de mare în fiecare în fiecare an. Unele dintre ele se sfârşesc tragic, la fel ca cel de ieri. Altele se termină cu rănirea mai gravă sau mai puţin gravă a participanţilor care, de cele mai multe ori, nu se gândesc nici o clipă că îşi asumă riscuri, lângă butoi sau alambic. 

Sperăm că măcar aceste tragedii să îi determine pe gălăţeni să fie mai atenţi, de dragul sănătăţii lor.

Citit 1459 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.