De sărbători, poliţiştii şi hoţii s-au luat la întrecere

De sărbători, poliţiştii şi hoţii s-au luat la întrecere
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

200 de intervenţii pentru a salva sau a constata ceea ce infractorii au comis prin încălcarea legii şi de trei ori mai mulţi poliţişti meniţi zilnic să ne apere este, pe scurt, bilanţul eforturilor pentru siguranţa publică depuse în patru zile, din preajma Anului Nou. Asta după ce, încă de la Crăciun, hoţii au făcut ravagii mai cu seamă în cartierele mărginaşe ale oraşului, unde oamenii au reactivat "paza obştească".

E greu să ţii în mână liniştea într-un oraş precum Galaţiul, mai cu seamă în perioada Sărbătorilor de Iarnă şi în două contexte care dezechilibrează mult balanţa: împuţinarea numărului de poliţişti, pe de o parte, şi înmulţirea numărului celor certaţi cu legea, care, mânaţi de sărăcie şi de lipsa posibilităţilor de a-şi procura corect pâinea, nu se dau înapoi de a la a fura, tâlhări sau distruge. În aceste condiţii, cursa contra cronometru dintre cei puşi să ne apere şi cei chitiţi să ne ameninţe siguranţa a devenit iminentă, chiar dacă, oficial, 772 de poliţişti au fost zilnic la datorie în Galaţi, cel puţin în zilele din preajma Anului Nou. De 200 de ori, ei au fost sesizaţi să intervină la diverse evenimente, o majoritate covârşitoare, de 175, fiind anunţate pe 112.

"În perioada 30 decembrie 2017 - 2 ianuarie 2018, au fost sesizate 62 infracţiuni, dintre care nouă au fost constatate în flagrant delict. Se continuă astfel trendul de creştere a siguranţei comunităţii din ultimii ani, volumul criminalităţii fiind în descreştere. Pentru neregulile constatate, au fost aplicate 183 sancţiuni contravenţionale, a căror valoare totală depăşeşte 71.500 lei", anunţă IPJ Galaţi, printr-un comunicat de presă.

Micii "găinari" au speriat populaţia

Dincolo de infracţionalitatea sesizată, cea care rămâne, oficial, în statistici şi se constituie drept indicator al evoluţiei criminalităţii, există şi partea mai puţin cunoscută, dar reală, a problemei. Pentru că foarte multe infracţiuni rămân nereclamate, sau păgubiţii nu parcurg toţi paşii pentru a oficializa o sesizare, din motive precum lipsa de încredere în autorităţi sau din cauză că efortul e prea mare raportat la prejudiciul prea mic, statisticile nu pot reflecta întocmai ce se petrece în stradă. Elocventă este perioada Crăciunului, când în zone precum I.C. Frimu, mai cu seamă în zona bisericii Sf. Mina, sau în Micro 38 A şi B, numeroşi gălăţeni au fost loviţi de hoţi, care le-au spart maşinile, ori le-au furat diverse bunuri, de la rufe puse la uscat, grătare sau chiar ornamente cu care şi-au decorat exterioarele de sărbători. Asta i-a făcut pe oameni să se simtă nesiguri şi până să ajungă poliţia, s-au apucat să facă, cu rândul, patrule nocturne.

"Au spart vreo patru sau cinci maşini, toate noi sau mai scumpe. N-au furat cine ştie ce, dar mie unul mi-e teamă. Ies de la miezul nopţii până pe la 4,00-5,00 dimineaţă şi umblu, poate îl prind pe vreunul. E întuneric, că lumini nu prea ne-au pus pe aici şi ştiu că, dacă sunt mai mulţi, nu am cum să îi dovedesc, dar nu putem sta cu mâinile în sân. De la Poliţie au spus că ştiu, că au mai fost spargeri şi în alte cartiere, şi că speră să îi prindă, dar, deocamdată, atât", ne-a spus Petru (45 ani), un cetăţean care locuieşte în Micro 38 B, în apropierea Drumului de Centură. 

Citit 1202 ori Ultima modificare Joi, 04 Ianuarie 2018 19:28

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.