Din 2018, noi reglementări privind ITP-ul

Din 2018, noi reglementări privind ITP-ul
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Din 2018, maşinile mai vechi de 12 ani vor trebui să facă mai des inspecţia tehnică periodică, în timp ce, pentru autovehiculele noi, intervalul de prezentare la staţiile ITP va fi de 3 ani. Noile reglementări sunt prevăzute într-un act normativ apărut recent în Monitorul Oficial, care transpune în legislaţia naţională o directivă europeană, a relatat site-ul romania-actualitati.ro.

Potrivit noilor reglementări, de la 1 ianuarie, în cazul maşinilor cu o vechime de 12 ani sau mai mult, inspecţia tehnică periodică va fi obligatorie anual, nu o dată la doi ani, cum este în prezent.  Totodată, autoturismele vor putea trece ITP-ul cu defecte minore, mai precis dacă deficienţele constatate nu au un efect semnificativ asupra siguranţei vehiculului sau impact asupra mediului. Dacă se constată însă defecte mai grave, acestea trebuie reparate în maximum 30 de zile.

Pentru maşinile mai vechi de 12 ani se va respecta data înscrisă în certificatul de înmatriculare pentru efectuarea următoarei inspecţii. În cazul autoturismelor din import care se prezintă anul acesta la RAR pentru eliberarea cărţii de identitate se vor aplica noile reglementări.

De asemenea, se va elibera şi un document care atestă rulajul maşinii, spune George Dincă, directorul general al RAR.

Certificatul de inspecţie tehnică va cuprinde informaţii referitoare la numărul de kilometri la bord la momentul efectuării ITP-ului, iar la următorul ITP acest certificat va trebui să fie prezentat oricărui inspector de la orice staţie de inspecţie tehnică unde va merge să îşi facă ITP. La o vânzare, acest certificat trebuie solicitat de către cumpărător.

Noile reglementări pentru inspecţia tehnică periodică respectă o directivă europeană şi vor aduce o mai bună monitorizare tehnică a parcului auto naţional.

Citit 6758 ori Ultima modificare Vineri, 05 Ianuarie 2018 17:22

4 comentarii

 • Duminică, 07 Ianuarie 2018 18:29
  82.76.8.***
  " De precizat ca decat primul ITP e la trei ani si decat daca masina a fost inmatriculata de noua. "

  De precizat ca decat sa fii catalogat ca si cocalar coclit ce vorbeste limba teleormaneana, mai bine nu te "produce" in spatiul public...
  1
  3
  Raportează
 • postat de tepes v.
  Duminică, 07 Ianuarie 2018 16:03
  89.137.137.***
  Am masina neuzata si tinuta doar in garaj. De cand o am doar 30.000 km am facut si nu vad de ce sa fac itp an de an. Ca sa se adune bani la buget pe spinarea noastra a celor care avem masini vechi? Smecherii care fura si isi permit masini noi fac la 2 ani. E clar ca legea asta e data impotriva celor mai amarati cu masini ca sa ii scoata de pe sosele. Unii nu isi permit sa dea atatia bani an de an. De cand ati venit la putere doar taxe ati pus dar strazile sunt cu gropi si nici autostrazi nu avem.
  1
  3
  Raportează
 • postat de Tanvuia
  Duminică, 07 Ianuarie 2018 12:34
  82.137.8.***
  Sa-i puna pe aia cu masini noi sa faca rarul odata la un an ca daca au avut bani de masini noi au sa dea in fiecare an spaga la rar.
  Noi astia amarastenii cu masini vechi sa ne lase ca noi oricum avem frija de ele sa face itp odata la 2 ani ca nu avem bani sa dam spaga la rarca sa trecem revizia in fiecRe an
  2
  3
  Raportează
 • postat de Horia
  Sâmbătă, 06 Ianuarie 2018 10:21
  82.137.12.***
  De precizat ca decat primul ITP e la trei ani si decat daca masina a fost inmatriculata de noua.
  30
  2
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.