Programul „Prima Casă” zboară după alegeri?

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Deşi în sfârşit funcţional, ajuns la performanţa să proceseze o cerere în doar cinci zile, programul prin care mulţi români încă visează să aibă un cămin adevărat ar putea fi stopat *

În ciuda scârţâielilor de la început, Programul „Prima Casă” a demarat, până la urmă, s-a pus pe picioare şi a început să funcţioneze. Pentru unii români, deşi, evident, nu atât de mulţi pe cât se credea iniţial, acest sistem a permis cumpărarea mult visatei case, chiar dacă aceasta, în majoritatea cazurilor, este un prădădit de apartament de bloc din fondul vechi de locuinţe, preţul mai mic permiţând încadrarea în condiţiile programului.

Conform ultimelor semnale din presa de specialitate, minunea (aşa, cu defecte, cum e ea) nu va ţine decât până la alegerile prezindenţiale, aşa că doritorii de o primă casă ar face bine să se grăbească, dacă vor să prindă acest tren. Nu de alta, dar la cum se întâmplă schimbările politice în ultima vreme în România, nu se ştie nici ce va fi mâine, d-apoi peste încă o lună, două.

5.500 de garanţii acordate

Valoarea garanţiilor acordate prin „Prima casă" ajunsese, la finele săptămânii trecute, la 220 de milioane de euro. Comparativ cu situaţia de la sfârşitul lunii august, valoarea creditelor a consemnat o creştere de aproximativ 130 de milioane de euro, nivel apropiat de cel înregistrat de finanţarea ipotecară înaintea apariţiei programului.

Totuşi, conform unor rapoarte ale FMI, întreaga activitate de creditare se va tempera în ultima parte a acestui an, aşa că este greu de crezut că programul „Prima Casă" va face excepţie, cu atât mai mult cu cât el a fost conceput pe 18 luni. Statul a acordat garanţii pentru 4.740 de locuinţe prin Programul „Prima Casă", anunţa, pe 9 octombrie, pe atunci premierul Emil Boc.

Valoarea medie a unei garanţii este de 41.600 de euro. Iar reprezentanţii Fondului de Garantare apreciau, la acelaşi moment, că numărul dosarelor aprobate reprezintă garanţii totale de 220 de milioane de euro, din plafonul de un miliard de euro garantat de Guvern. Comparativ cu situaţia de la finele lunii august, suma este cu aproximativ 150 de milioane de euro mai mare (creştere după o lună şi nouă zile). Atunci, reprezentanţii Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri spuneau că 1.200 de dosare erau soluţionate, valoarea fiind de 67,12 milioane de euro, un ritm apropiat de cel al finanţării ipotecare tradiţionale. O săptămână după declaraţia fostului premier, garanţiile acordate ajunseseră la 5.500.

Viitor în ceaţă

Totuşi, viitorul acestui program este cumva în ceaţă. În primul rând, chiar preşedintele Fondului de Garantare a Creditelor în Sistemul Bancar, Aurel Şaramet, a declarat, cu o săptămână în urmă, că va lua sumele alocate băncilor care nu au acordat credite până în prezent, pentru a redistribui plafonul către instituţiile care au fost mai active:

„Sunt trei bănci care nu au acordat niciun euro şi alte patru care au consumat între 0,1 la sută şi 3 la sută din fondurile rezervate", a precizat Şaramet. Deci este posibil să se blocheze fondurile alocate în „Prima casa" instituţiilor care nu au cereri pentru acest tip de credit. În plus, la ritmul anunţat până acum, de 150 de dosare soluţionate pe zi, în cel mult patru-cinci luni nu ar mai fi bani. Şi nu sunt semne că se doreşte, la nivel politic, continuarea programului. 

În altă ordine de idei, piaţa imobiliară a fost anul acesta în cădere liberă, iar potrivit experţilor nu sunt şanse ca preţurile să revină la nivelul celor din 2008. În aceste condiţii, proprietarii nu se vor grăbi deloc să vândă. Cealaltă piaţă, cea a construcţiilor, care şi ea a mers din prost în mai prost şi care se presupunea că ar fi trebui să fie stimulată de programul “Prima Casă”, nu a reacţionat cum se aşteptau decidenţii politici.

Rodica Ionescu, din partea FNGCIMM, declara pentru hotnews.ro că “doar 20 la sută dintre garanţiile acordate sunt pentru locuinţele noi, 80 la sută sunt pentru locuinţe construite înainte de 2008”. În aceste condiţii, nici vorbă de construirea de noi locuinţe care să fie cumpărate prin acest program, astfel încât companiile de construcţii să treacă mai uşor peste criză.

Citit 1921 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.