Corul Seminarului Teologic „Sf. Apostol Andrei” din Galaţi a obţinut, recent, premiul al doilea de la Concursul naţional de muzică psaltică „Tineri, lăudaţi pe Domnul”, faza mitropolitană.
Competiţia de muzică bizantină a fost organizată la Bucureşti şi a reunit, cu binecuvântarea Prea Fericitului Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, corurile seminariilor teologice din Mitropolia Munteniei şi Dobrogei, între care cele din Constanţa, Tulcea, Galaţi, Bucureşti şi altele.
Frumoasa cântare bizantină pe care o auzim la Sfânta Liturghie şi la toate activităţile cultice ale Bisericii noastre Dreptmăritoare este o împletire a vechii psalmodieri, prelută din sinagogă de primii ucenici ai Mântuitorului nostru Iisus Hristos care, prin veacuri, a fost îmbogăţită cu elemente ale muzicii popoarelor ortodoxe, în cazul de faţă a poporului român.
Cântările şi imnele noastre bizantine sunt, în general, semne de laudă, de mulţumire, dar şi de cerere aduse lui Dumnezeu şi Sfinţilor Săi de rugători şi închinători. Sfântul Evanghelist Matei ne relatează (Mt. 26,30) că, după Cina cea de taină, Însuşi Mântuitorul şi ucenicii „au cântat laude” lui Dumnezeu.
La concursul de la Bucureşti, corul instituţiei de învăţământ teologic preuniversitar din Galaţi din cadrul Arhiepiscopiei „Dunării de Jos” a interpretat: „Axion”, de protos. Varlaam, un „Heruvic” de Ştefan Popescu şi „Troparul la Sfântul Atanasie Patelarie”, muzica profesor Dan Eugen Drăgoi, profesor la Seminarul gălăţean.
Anul trecut, această instituţie de învăţământ teologic preuniversitar a obţinut la Iaşi, la faza regională, locul I.
Dincolo de aceste ierarhizări, seminariştii noştri au un loc aparte în inima creştinilor de la Dunărea de Jos. Nu există manifestare duhovnicească, în Galaţi sau Brăila, la care glasurile alese ale tinerilor noştri seminarişti, viitori „pescari de oameni”, să nu facă sărbătoare în sufletele noastre.
Duminică, Înalt Prea Sfinţitul Casian, Arhiepiscop al Dunării de Jos, după Sfânta Liturghie i-a felicitat atât pe seminarişti, cât şi pe profesorul Dan Eugen Drăgoi, cel care are în grijă activitatea amintitului cor. Prin noi, felicitările vin şi din partea cititorilor noştri, cei care - de atâtea ori - au apreciat vocile bărbăteşti ale seminariştilor noştri.
La această fază, locul I a fost ocupat de Seminarul din Bucureşti, care va participa la faza naţională a amintitului concurs. Şi lor, felicitări!