Caloriferele se încălzesc la 1 noiembrie

Caloriferele se încălzesc la 1 noiembrie
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Între timp, se colectează cererile pentru ajutoarele la încălzire *

Primarul municipiului Galaţi, Dumitru Nicolae nu crede că mai sunt şanse să se modifice plafonul de venituri în baza căruia se acordă ajutoare financiare din partea statului pentru plata facturilor la încălzire.

Reamintim că în urmă cu două săptămâni, Guvernul a modificat plafoanele până la care românii pot primi ajutoare financiare  pentru plata facturilor la încălzire. Astfel, plafoanele au fost scăzute de la 615 lei (venit pe membru de familie) la 425 de lei.

Modificarea a fost primită cu nemulţumire în Galaţi, unde şeful regiei locale de termoficare a estimat că mii de gălăţeni vor rămâne fără  sprijin financiar pentru a-şi plăti facturile la întreţinere.

Nu au trecut însă nici zece zile, că premierul interimar Emil Boc a rugat Parlamentul să aprobe… creşterea (înapoi!)  a plafonului de la 425 la 615 lei. Cum guvernul actual nu mai poate emite ordonanţe, Emil Boc a  făcut apel la Parlament să aprobe această creştere.

Primarul Dumitru Nicolae spune însă că majorarea plafonului nu va fi adoptată. În timp ce conducătorii de la Bucureşti se ceartă şi se răzgândesc în privinţa ajutoarelor pentru încălzire, la Galaţi, „se primesc cererile pentru acordarea de ajutoare din partea tuturor celor care au până la 615 lei, venit pe membru de familie”, a precizat, ieri, primarul Dumitru Nicolae.

Edilul ştie că plafonul a fost scăzut, însă, la cât de repede se schimbă prevederile legale în România, primeşte cererile „pe stil vechi” că nu se ştie niciodată…

„Deocamdată, la primărie, am primit 1.700 de cereri pentru acordarea de ajutoare financiare pentru plata facturilor la încălzire din partea celor care folosesc gazele naturale şi alte 900 de cereri din partea celor care folosesc lemne, la încălzire. Încă nu ştim care este situaţia solicitărilor pentru acordarea de ajutoare  celor care primesc agent termic în sistem centralizat, pentru că aceste cereri se adună la asociaţii, apoi se duc la Apaterm şi abia apoi ajung la primărie”, a declarat, marţi, primarul, precizând că data limită de primire a acestor solicitări este de 25 octombrie.

Când primim căldură?

Cât priveşte data de la care va începe furnizarea agentului termic în sistem centralizat, primarul a confirmat faptul că aceasta este 1 noiembrie. Asta, în cazul în care asociaţiile de proprietari nu au solicitat societăţii Apaterm, în mod expres, pornirea mai devreme a căldurii, cerere pentru care trebuie acordul a peste jumătate din membrii asociaţiei.

Însă, aşa cum se ştie, în general, asociaţiile nu solicită furnizarea agentului termic mai devreme de 1 noiembrie şi pentru faptul că ajutoarele de stat pentru încălzire se acordă începând cu această dată…

„În următoarea perioadă vom da drumul la căldură şi la spitale, şcoli şi grădiniţe, deşi la unele deja s-a dat, dar în regim de probe. Vom da drumul la căldură la aceste instituţii, deşi prognozele meteo indică o încălzire a vremii”, a mai declarat primarul.

Citit 1117 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.