Hoţii ne fură poliţiştii cărămidă cu cărămidă!

Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Casele istorice care se fură cărămidă cu cărămidă din oraş nu mai miră demult pe nimeni. Proprietarii sunt, în cel mai bun caz, absenţi din ţară şi habar nu au de ce li se întâmplă imobilelor. Cel mai adesea însă, proprietarii aprobă tacit furtul imobilelor, mai ales atunci când ele sunt de patrimoniu şi, deci, nu pot fi demolate cu acte în regulă. Cum de cele mai multe ori valoarea financiară a terenului de sub clădire depăşeşte cu mult valoarea culturală a faţadelor, imobilele pică pradă "termitelor" demolatoare. Sunt persoane fără venituri, izolate de sărăcie la marginea societăţii şi care supravieţuiesc din astfel de "episoade". Dincolo însă de nefericirea ţiganilor care îşi riscă viaţa - dar şi pe a trecătorilor - demolând şi furând casele cărămidă cu cărămidă, rămâne o realitate parcă şi mai dură: nu există autoritate care să pună capăt acestui vandalism. Poliţia Locală, adică agenţii plătiţi de municipalitate în principal pentru a menţine ordinea şi linişte publică, dar şi pentru a apăra proprietatea, nu se implică, ba mai mult, pleacă ochii în faţa unei astfel de realităţi. Nu o dată a semnalat "Viaţa liberă" cazul imobilelor furate de ţigani şi nu o dată am primit din partea Poliţiei Locale răspunsul-stereotip: casa este proprietatea privată a lui ...X, deci poliţia nu are cum să intervină. Nu are cum sau nu vrea? Casele se fură ziua în amiaza mare, iar autoritatea în măsură să intervină aleargă către alte activităţi, mai comode, în care nu există riscul de a supăra pe cineva. E mai uşor, nu? să amendezi o mamaie pentru că a trecut strada prin loc nepermis, sau o fetiţă, pentru că a avut tupeul să îşi plimbe câinele fără botniţă în parcul unde oricum hălăduiesc haite întregi de patrupezi vagabonzi, decât să stopezi demolarea unei case istorice, punând, astfel, în pericol, cine ştie ce interes imobiliar al vreunui mare mahăr... 

Faptul că poliţia evită să intervină în orice situaţie în care ar putea să deranjeze pe cineva (când aţi văzut, de pildă, ultimul şofer amendat că şi-a parcat maşina în faţa sediului PSD pe prima bandă de mers?) are un efect devastator. Deja hoţii de clădiri au prins curaj şi... vând pur şi simplu cărămizile în plină stradă. O fac ostentativ, în plină stradă, cum se plimbă tatuaţii băieţi de băieţi, pe contrasens, prin faţa poliţiştilor locali!

E clar, cei care fură casele bucată cu bucată sunt doar ultima verigă a "lanţului trofic infracţional organizat" - căci ce nenorocit care nu are după ce să bea apă ar risca să încalce flagrant legea dacă nu ar şti că "are spatele" acoperit?

Efectul faptului că poliţiştii locali nu fac ordine în astfel de cazuri este lipsa de autoritate, de care agenţii deja se plâng şi pe care o simt zi de zi. Trecând peste lipsa de consideraţie de care au parte din partea poliţiştilor subordonaţi MAI (care le reproşează poliţiştilor locali că nu au atâta şcoală cât ei, ci sunt doar foşti gardieni publici), poliţiştii locali sunt din ce în ce mai puţin respectaţi de cetăţeni. Dar ceea ce nu înţeleg ei - dar nu doar ei, ci şi mulţi alţii, mai cu pretenţii! -  este că respectul nu se câştigă prin acţiuni în forţă asupra persoanelor care nu se pot apăra, ci prin conduită profesionalistă şi corectă, indiferent de circumstanţe.   

Citit 3305 ori Ultima modificare Joi, 16 August 2012 17:54

3 comentarii

 • postat de lexus
  Sâmbătă, 18 August 2012 14:54
  pai intervine sau nu politia locala? Cu vreo doua numere in urma scrieai ca intervine,acum ce faci dai cu stangul in dreptul? Sau trebuia sa umpli o pagina de ziar stimata doamna? Sau poate asa era directiva. Oricum e varza articolul, fara nici cea mai elementara documentare din partea autoarei. Dar dai inainte ca merge si asa.
  0
  0
  Raportează
 • postat de adrian
  Vineri, 17 August 2012 08:50
  Este jenant raspunsul politiei locale" Nu putem interveni deoarece casa este proprietatea persoanei X".E ca si cum ai vedea un infractor ca iese pe geam ,cu un televizor si ai spune ca politist, ca nu poti interveni ca televizorul este proprietatea persoanei X.Dar politia ce rol mai are ?De spectator?De amendat doar copii ,batrani si pe cei care parcheaza neregulamentar ,adica chestii cu grad mic de risc.Pentru ce mai platim?Pentru chestiile astea puteam sa platim niste pensionari si ar fi fost mai eficienti.Din cate cunosc politia este o forta coercitiva de prevenire si oprire a infractiunilor, bratul puternic al statului
  0
  0
  Raportează
 • postat de noul
  Vineri, 17 August 2012 01:10
  dupa noua zi a marinei organizata de noul primar,iata ca apare noua caramida aparata de noua militie din noul galati
  articol aparut in noul ziar.
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.