De fapt, suntem mai puţini cu 20.000?

De fapt, suntem mai puţini cu 20.000?
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
  • Primarul comunei Oancea, unde prezenţa la vot a fost de peste 100 la sută, spune că mereu a avut probleme în scoaterea de pe liste a celor care nu mai aveau cum să voteze  

Astăzi, Ministerul Administraţiei şi Internelor ar trebui să finalizeze acţiunea de centralizare a datelor primite din teritoriu şi care se referă la reactualizarea listelor electorale permanente, cerute de Curtea Constituţională, pentru ca magistraţii să se pronunţe apoi asupra validării sau nu a referendumului de pe 29 iulie.

Potrivit declaraţiilor purtătorului de cuvânt al Prefecturii Galaţi, Petrica Paţilea, datele colectate din teritoriu au indicat un minus pe listele electorale permanente de circa 20.000 de gălăţeni. În majoritatea cazurilor - adică peste 19.000 - este vorba despre cetăţeni care apar pe listele electorale deşi actele lor de identitate sunt expirate, deci nu ar avea cum să voteze! Restul cazurilor reprezintă alte situaţii: persoane decedate, persoane cărora li s-au suspendat dreptul de a vota, persoane care s-au mutat din localitate, dar care nu au anunţat acest lucru etc.

Neoficial, se pare că la nivelul judeţului Galaţi au fost identificate circa 200 de nume ale unor gălăţeni decedaţi, nume care apăreau pe listele electorale permanente. 

Liste actualizate din discuţii cu vecinii şi rudele

Primarul comunei Oancea, Victor Chiriloaie (PNL) – localitate în care prezenţa la vot la referendumul din 29 iulie a fost de 103,19 la sută declară: „Cu cei decedaţi eram la zi, am reglementat datele celor care nu au drept să votez şi a celor care trăiesc de ani de zile în străinătate, dar au domiciliul tot aici. Pe aceştia i-am identificat punând cap la datele de la rude, agentul agricol, poştaş, medic”. Edilul mai spune însă că din 2004, de când este primar a tot avut probleme în privinţa datelor de stare civilă comunicate către Serviciul de Evidenţa Populaţiei al Primăriei Tg. Bujor. „Nu avem serviciu propriu de evidenţa populaţiei şi transmitem datele la Primăria Tg. Bujor. De multe ori cei de acolo operau în listele electorale persoanele decedate numai după multe insistenţe de-ale mele. Acum la referendum am fost la zi cu comunicările privind persoanele decedate, dar la alegerile locale am sesizat că faţă de datele mele, încă erau pe liste câteva persoane decedate, două sau trei… Am avut probleme şi cu cei condamnaţi care nu mai au drept de vot. Din nouă persoane, cei de la Tg. Bujor au scos de pe liste doar trei – care nu făceau puşcărie – dar restul care se aflau în Penitenciar, nu i-au scos de pe liste!”, spune primarul Victor Chiriloaie. El a adăugat că nicio autoritate nu îl poate sancţiona pentru că ar exista persoane în plus pe listele electorale, pentru că ”eu pot dovedi cu adresele către Primăria Tg. Bujor că le-am cerut scoaterea de pe liste a cutărei sau cutărei persoane”. Cât priveşte procentul uimitor – 103,19 la sută prezenţă la urne la referendum – este explicat de primar: „La noi trăiesc de ani de zile vreo 300 de gălăţeni care încă au domiciliul tot în Galaţi şi au votat pe liste suplimentare. Apoi, la noi votează lucrătorii de la Frontieră şi Vamă, plus cetăţenii cu dublă cetăţenie – română şi moldovenească. Se adună”.

Citit 3519 ori Ultima modificare Duminică, 19 August 2012 18:40

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.