Campania națională Informare acasă! Siguranță în lume!, desfăşurată de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, a ajuns la Galaţi

Campania națională Informare acasă! Siguranță în lume!, desfăşurată de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, a ajuns la Galaţi
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Sub sloganul „Un cetăţean informat, un cetăţean câştigat”, Colegiul Naţional „Costache Negri” a găzduit astăzi campania națională „Informare acasă! Siguranță în lume!", desfăşurată de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni. Campania își propune informarea cetățenilor români asupra riscurilor la care se pot expune odată cu decizia de a căuta un loc de muncă, un program de studii sau de a se stabili în afara granițelor României.

Acţiunea de la Galaţi s-a bucurat de atenţia elevilor, a cadrelor didactice, a inspectorilor şcolari şi a reprezentanţilor asociaţiei de părinţi. Gazdele evenimentului au fost Veaceslav Șaramet, secretar de stat din cadrul Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, primarul Ionuţ Pucheanu, deputatul PSD Nicolae Bacalbaşa şi inspectorul şcolar Pompilia Chifu. De asemenea, au mai fost prezenţi reprezentanţi ai Inspectoratului Teritorial de Muncă, Agenției Naționale împotriva Traficului de Persoane, Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă și Inspectoratului Școlar Județean Galaţi.

Principalul scop al acestei campanii vizează informarea eficientă a cetățenilor români cu privire la drepturile şi responsabilitățile pe care le au în țările în care intenționează să muncească, să studieze şi/sau să locuiască, inclusiv la drepturile sociale (beneficii sociale şi servicii sociale) specifice fiecărui stat în parte. De asemenea, se doreşte o informare cu privire la accesul românilor din străinătate pe piaţa muncii, o mai bună cunoaştere a cadrului legislativ specific din statul-gazdă, a condiţiilor de siguranţă la locul de muncă, a garanţiilor, condiţiilor contractuale, precum şi a drepturilor şi obligaţiilor care decurg din acestea cu privire la locul de muncă. Nu mai puţin importantă este informarea cetăţenilor români cu privire la serviciile de asistenţă consulară şi la canalele de informare. Organizatorii au încercat să-i facă pe participanţi să conştientizeze pericolul de a deveni victime ale reţelelor transnaţionale de trafic de carne vie la care se expun femeile şi copiii, şi în genere, persoanele singure. Şi au subliniat cât de importantă este menţinerea comunicării constante şi frecvente cu membrii familiei rămaşi în ţară.

Citit 1594 ori Ultima modificare Sâmbătă, 19 Mai 2018 15:55

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.