Preşedintele ALDE Galaţi, Cristian Dima: La 143 de ani de la înființarea primului partid liberal, ALDE duce mai departe flacăra liberalismului în România

Preşedintele ALDE Galaţi, Cristian Dima: La 143 de ani de la înființarea primului partid liberal, ALDE duce mai departe flacăra liberalismului în România
Evaluaţi acest articol
(18 voturi)

24 mai reprezintă o zi importantă pentru liberalii din România. Anul acesta, pe 24 mai, s-au împlinit 143 de ani de la înfiinţarea primului partid liberal. Astăzi, în România, tradiţia liberală a fost continuată de partidul Alianţa Liberalilor şi Democraţilor (ALDE), formaţiunea politică ce şi-a asumat să ducă mai departe flacăra liberalismului. Existenţa unui partid liberal în România este crucială. ALDE a reuşit ca, în ultimii trei ani, să creeze în jurul său nucleul unui mare partid liberal.

Povestea liberalilor români a început în urmă cu 143 de ani datorită viziunii unor politicieni care au contribuit în mod decisiv la modernizarea şi dezvoltarea ţării noastre. Liberalii sub Ion C. Brătianu au construit cu grijă o Patrie, o Istorie şi o Cultură, cum au fost ele numite la acele vremuri, şi ne-au făcut respectaţi între naţiunile europene. Trebuie amintit, astăzi, programul din ianuarie 1911, care anunţa şi intenţia de a adopta Constituţia „noilor necesităţi ale societăţii”. În adoptarea reformei electorale se vedea „mijlocul cel mai eficace de a solidariza toate forţele naţiunii şi de a asigura armonia socială”. Acesta sublinia ideea că „adevărata democraţie însemnează cârmuirea poporului prin sine însuşi”. Istoria a continuat bine pentru liberalismul românesc şi noi am moştenit o Ţară, un Neam şi o Istorie, pe care le-am apărat în două războaie mondiale cu mari sacrificii.

Ca partid liberal, ALDE s-a identificat ca fiind apărătorul drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor, am avut o voce puternică în criticarea abuzurilor care s-au petrecut în ultima vreme, bazate pe celebrele protocoale dintre SRI şi instituţiile din justiţie. Un adevărat partid liberal, cum suntem noi, nu poate să susţină decât un singur lucru şi anume necesitatea protejării, apărării, promovării drepturilor şi libertăţilor individuale. De-a lungul anilor, liberalii au contribuit la dezvoltarea Galaţiului, la transformarea oraşului nostru într-unul modern. În perioada interbelică, peste 80% dintre primarii şi preşedinţii de comisii interimare ai Galaţiului au marcat prin prezenţa şi prestaţia lor istoria oraşului. Enumăr doar câţiva lideri liberali gălăţeni: V.A. Urechia; Mihail G. Orleanu; Ştefan H. Ştefan; gen. Alexandru Cernat; Gh. Fernic; farmacistul Constantin Ţinc.

În momentul de faţă, important pentru mine şi pentru ALDE este să ne conturăm cât mai bine identitatea pe scena politică românească. Acest lucru îl realizăm continuând să milităm, aşa cum a făcut-o şi PNL-ul istoric, pentru apărarea drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor.

Trebuie să nu uităm trecutul nostru frumos şi îi îndemn pe liberalii gălăţeni ca împreună să facem ca şi prezentul să fie frumos! Pentru asta ne trebuie muncă, încredere în virtuţile creative ale liberalismului. Uniţi în singurul partid liberal din România, ALDE, sunt convins că vom izbândi!

Suntem într-o perioadă în care românii au nevoie de o voce politică ce militează pentru un stat de drept, pentru interesele şi drepturile lor. Cetăţenii trebuie să simtă că au de partea lor un aliat puternic. Acesta este rolul pe care eu şi colegii din ALDE ni l-am asumat. Suntem singura formaţiune autentic liberală din România, care continuăm să milităm, aşa cum a făcut-o şi PNL-ul istoric, pentru apărarea drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor.

(P)

Citit 2436 ori Ultima modificare Sâmbătă, 26 Mai 2018 12:02