„Gulliver”, acelaşi festival fenomenal

„Gulliver”, acelaşi festival fenomenal
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* A început sărbătoarea păpuşilor * 17 spectacole în 5 zile *

Baloane în ploaie colorată, păpuşi, măşti, eroi de poveste, feţişoare nostime, voci peltice, emoţii sincere, chiote de bucurie,  aplauze, hohote de râs. Timp de o săptămână, la Teatrul „Gulliver”, în fiecare toamnă, toată această atmosferă de veselie ne readuce copilăria în suflet şi zâmbetul pe buze.

Pentru a 17-a oară a bătut, luni, gongul Festivalului „Gulliver”. Pe spectatorii mici şi mari îi aşteaptă 5 zile de sărbătoare, cu 17 spectacole pe toate gusturile.

Pentru păpuşarii, veniţi din toate colţurile ţării, dar şi de la Budapesta, Uzghorod şi Chişinău este momentul când se pot bucura de roadele muncii lor de un an, pentru că cei mai buni vor primi premii.

De la Galaţi, niciun actor nu va pleca supărat acasă: toţi se vor întoarce cu câte o desagă de aplauze, cât să le ajungă un an de zile. Până la ediţia următoare.

Cinci „juraţi” vor pune premiile la cale

Cei mai fideli spectatori sunt cei cinci membri ai juriului, care vor asista la fiecare piesă, vor drămui talentul şi priceperea păpuşarilor şi vor acorda premiile, vineri la ora 14.00, la finalul festivalului.

Marius Zarafescu, critic de teatru şi director în Ministerul Culturii, este preşedintele juriului, din care fac parte Maria Mierluţ – regizoare şi actriţă, Carmen Stanciu – critic de teatru, Radu Iordănescu – realizator TV şi  Ilie Zanfir – consilier local şi director al Bibliotecii „V. A. Urechia”.  

„Don Quijote” a spart gheaţa şi ghinionul

Primul spectacol în concurs a fost „Don Quijote” realizat de teatrul gazdă. Regia şi adaptarea după textul lui Cervantes îi aparţin lui Cătălin Vasiliu, iar scenografia este semnată de Daniela Drăgulescu.

Partea cea mai apreciată de copii pare să fi fost muzica originală creată special pentru acest spectacol de compozitorul Dan Bălan.

Povestea cavalerului rătăcitor, însoţit permanent de simpaticul şi mucalitul său servitor, Sancho Panza, nu avea cum să nu-i cucerească. Stelian Stancu, Marian Sterian, Adina Niţă, Elena Sterian, Eduard Şişu, Ramona Păuc, Mircea Vâjâianu şi Nicolae Lungu i-au antrenat, încă o dată, într-o lume magică, plină de peripeţii, învăţându-i să-şi păstreze credinţa şi dragostea. 

Teatrul „Anton Pann” - Magia poveştilor cu tâlc

Trei prieteni – Cocoşelul, Ursuleţul şi Motanul - duc o viaţă aparent lipsită de griji, ajutându-se  unul pe celălalt. Oricui i se poate întâmpla să fie păcălit şi să treacă prin momente grele. Întotdeauna binele învinge dacă ai alături nişte prieteni care să-ţi vină în ajutor.

Neascultător (chiar şi copiii din sală l-au avertizat!), Cocoşelul este prins de Vulpoi şi e în pericol să devină rasol. Cel care îi ajută  pe prietenii lui să-l elibereze este Corbul-poştaş, şi el păcălit de Vulpoi, în altă poveste cunoscută copiilor.

Cei mici au asistat cu sufletul la gură la aventurile cocoşelului neascultător, primindu-şi în final lecţia: „Vezi ce se întâmplă când nu asculţi de cei mari?”.

Copiii mai mari s-au îngrămădit pe scenă şi au încercat să tragă cu ochiul spre un alt tărâm mai fascinant pentru ei, acela de după paravanul scenei, unde  păpuşari de la Teatrul „Anton Pann” din Râmnicu Vâlcea mânuiau păpuşile. Fiecare a avut de învăţat câte ceva.

Bijuteria de la „Ţăndărică” - Cum am devenit Liliputan

Teatrul „Ţăndărică” este aşteptat întotdeauna cu sufletul la gură la Galaţi, pentru că niciodată nu şi-a dezamăgit spectatorii. Anul acesta, în semn de preţuire pentru longevitatea festivalului, au prezentat în premieră piesa „Gulliver în Ţara piticilor”, spectacol care poartă mărcile maeştrilor Cristian şi Cristina Pepino.

Deşi povestea lui Gulliver luat prizonier de pitici a mai fost redată scenic chiar şi de teatrul din Galaţi, varianta celor de la „Ţăndărică” impresionează prin mijloacele moderne şi şlefuirea de bijutier a scenografului – Cristina Pepino.

Parte din decor, dar şi parte din poveste este preluată de proiecţia pe un ecran mare – un fel de desen animat  care încadrează jocul actorilor şi al păpuşilor. Ceea ce au rămas neschimbate şi constante în spectacolele bucureştenilor sunt profesionalismul, verva şi sinceritatea cu care aceştia joacă de fiecare dată.

Gabriel Apostol - alias Gulliver, căpitanul corăbiei (pe care copiii mai mari nu-l pot uita în rolul Motanului încălţat de acum câţiva ani) -  reuşeşte  să mobilizeze aproape o sală  întreagă care jură credinţă regelui Lilliputan.

Apoi sarcina lui Gulliver pare să fie aceea de a-i  învăţa pe toţi piticii (din spectacol şi din sală) cum să se poarte civilizat. Când ai la îndemână un cântec special scris de compozitorul Dan Bălan, aşa ceva pare floare la ureche. 

Cei care n-au ajuns luni la „Ţăndărică”, pot veni astăzi, de la ora 11.00, la Teatrul Dramatic.

Programul de astăzi al Festivalului „Gulliver”

-    ora 10,00 – Teatrul Gulliver:  Teatrul pentru Copii şi Tineret Constanţa - “Alba ca Zãpada”

-    ora 11,00 – Teatrul Dramatic: Teatrul Ţãndãricã Bucureşti - “Gulliver în Ţara Piticilor

-    ora 12,00 – Teatrul Gulliver: Pályi János (Ungaria) - „Viteazul Vasilache”

-    ora 15,00 – Teatrul Dramatic: Teatrul „Bacovia”  Bacãu - “Stan Pãţitu`”

Explicaţii foto:

1 - Mascota festivalului anunţă sărbătoarea

2 - Scenă din „Don Quijote”

3 – Scenă din „Gulliver în Ţara piticilor”

Citit 1521 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.