Galaţiul, sub Cod galben de ploi abundente şi instabilitate atmosferică. Avertizare meteo
Foto: on-line

Galaţiul, sub Cod galben de ploi abundente şi instabilitate atmosferică. Avertizare meteo
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

Începând de duminică, 8 iulie 2018, de la ora 11,00, şi până marţi seară, 10 iulie 2018, la ora 21,00, Galaţiul se află sub Cod galben de vreme rea, cu instabilitate atmosferică accentuată şi cantităţi însemnate de apă.

"În intervalul menţionat, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin averse cu caracter torenţial, descărcări electrice, intensificări ale vântului cu aspect de vijelie şi pe arii restrânse căderi de grindină. Prin acumulare sau în intervale scurte de timp se vor înregistra cantităţi de apă de peste 25 litri/mp și izolat 40-50 litri/mp", avertizează Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM). Conform atenţionărilor, peste 20 de judeţe sunt sub Cod galben de vreme severă, printre acestea numărându-se Brăila, Ialomiţa, dar şi Vaslui.

De asemenea, meteorologii au emis şi o avertizare de Cod portocaliu de ploi abundente, care vizează peste zece judeţe, printre care Vrancea şi Buzău, de duminică, de la ora 18,00, până marţi la ora 21,00. "În Oltenia, în vestul şi nordul Munteniei, sudul şi vestul Transilvaniei, precum şi în jumătatea de sud a Banatului şi în sud-vestul Moldovei vor fi intervale de timp în care va ploua abundent şi se vor acumula cantităţi de apă de 40-50 l/mp şi pe arii restrânse 70-80 l/mp", au anunţat meteorologii. Mai mult, conform Prefecturii Galați, au fost emise avertizări hidrologice cod galben pentru râurile din 27 de județe (AB, AR, BC, BH, BN, BV, BZ, CJ, CV, DB, DJ, GL, HR, HD, IF, MM, MS, MH, NT, OT,  PH, SB, SV, TM, TR, VL și VN), valabile până la 10 iulie, ora 18.00, respectiv cod portocaliu pentru râurile din 13 județe (AG, BV, CV, DB, DJ, GJ, GR, HR, IF, OT, SB, TR și VL), valabil până la data de 9 iulie, ora 24.00.

Furtuni şi inundaţii

La sfârşitul acestei săptămâni, din cauza ploilor abundente în mai multe oraşe şi localităţi din mediul rural s-au produs inundaţii, potrivit presei naţionale. Şi zilele trecute, ANM a emis numeroase avertizări de Cod portocaliu şi galben. La doar câteva ore de la intrarea în vigoare a codurilor, au început să fie semnalate probleme majore. În mai multe oraşe, inclusiv în Bucureşti, canalizările nu au mai făcut faţă şi străzile au devenit adevărate râuri. Mai mult, pe un drum naţional din Argeş, apa a depăşit un metru. Numeroase gospodării şi locuinţe au fost inundate şi pompierii au fost chemaţi să intervină. În Bucureşti au căzut 21 de copaci pe străzi şi maşini.

Autoritățile sunt în alertă și mii de militari sunt pregătiți să intervină în caz de dezastru. Cel mai rău este pentru oamenii din localităţile afectate de viiturile de acum o săptămână, unde a început din nou să plouă.

Potrivit Prefecturii Galați, Ministerul Afacerilor Interne este pregătit să intervină cu peste 21.000 de angajați, după cum urmează: 7.936 polițiști, 4.844 pompieri, 8.447 jandarmi, care vor acționa cu 7.489 mijloace tehnice.

 

Citit 8230 ori Ultima modificare Luni, 09 Iulie 2018 00:10

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.