Doar amenzile au fost amânate cu trei luni. Cod roşu de aglomeraţie, la înlocuirea caselor de marcat

Doar amenzile au fost amânate cu trei luni. Cod roşu de aglomeraţie, la înlocuirea caselor de marcat
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Calendarul înlocuirii caselor de marcat cu jurnal tipărit cu case de marcat cu jurnal electronic ar fi trebuit să se încheie la 1 august 2018. De fapt, el s-a şi încheiat, numai că Guvernul a decis o probabil ultimă amânare, "împingând" cu trei luni mai spre toamnă termenele de la care firmele care nu se vor conforma vor fi amendate. În aceste condiţii, firmele care lasă pe ultimul moment înlocuirea caselor de marcat ar putea avea o mare problemă, cauzată de aglomeraţie.

Aproximativ 800.000 de case de marcat din toată ţara, conform estimărilor autorităţilor, ar fi trebuit să fie înlocuite cu case de marcat cu jurnal electronic până la începutul acestei luni. Concret, 100.000 de firme mari şi mijlocii ar fi trebuit să facă acest lucru până la 1 iunie 2018, iar 700.000 de firme mici - până la 1 august 2018. Acest calendar a fost amânat de mai multe ori de Guvern în ultimii ani, înainte să se stabilească datele de 1 iunie, respectiv, 1 august.

Acum, termenele-limită ale acestui calendar au rămas neschimbate, însă Guvernul a decis să ofere un răgaz suplimentar de trei luni firmelor, înainte de a le amenda pe cele care nu se conformează. Astfel că, pentru companiile mari şi mijlocii, amenzile se vor putea aplica începând de la 1 septembrie 2018, iar firmele mici ar putea fi amendate începând cu 1 noiembrie 2018.

Totodată, OUG nr. 44/2018 prevede amânarea amenzilor de la 2.000 la 4.000 lei pentru vânzarea caselor de marcat cu jurnal tipărit după data de 31 iulie 2018. Și în acest caz, amânarea este de trei luni, adică până la 1 noiembrie 2018.

Amenzi usturătoare şi suspendarea activităţii

Sancţiunile pentru neconformare cu legislaţia actuală sunt mai mult decât consistente, putându-se ajunge până la suspendarea activităţii, iar cuantumul amenzilor ar putea pune pe butuci un magazin, de exemplu, care încasează câteva sute de lei pe zi. Astfel, amenzile pentru nerespectarea calendarului înlocuirii caselor de marcat vor fi cuprinse între 8.000 și 10.000 de lei. În plus, firmelor le vor fi confiscate sumele nejustificate și li se va suspenda activitatea până-și schimbă casele de marcat și achită amenzile.

Pare greu de crezut că Guvernul va mai amâna încă o dată termenele-limită, astfel că întreprinzătorii care încă nu şi-au schimbat casele de marcat ar trebui să facă un efort financiar şi să rezolve problema. Pentru că, în buna "tradiţie" românească, cu siguranţă vor fi mulţi care vor amâna cât mai mult această operaţiune, lăsând-o pentru ultimul moment. Iar aglomeraţia care se va produce atât la ghişeele Fiscului, cât şi la sediile distribuitorilor locali de case de marcat i-ar putea duce peste termenul-limită, făcându-i pasibili de amendă. "Se poate ajunge la un blocaj pentru toată lumea, la cozi pe care nu le putem gestiona. Deja operaţiunile la noi durează trei zile şi chiar mai mult, faţă de două zile - cât e cazul ideal", ne-a spus reprezentantul unui service autorizat pentru case de marcat din Galaţi.

Cum îţi instalezi o casă de marcat cu jurnal electronic

L-am întrebat pe reprezentantul service-ului gălăţean care sunt paşii pe care un întreprinzător trebuie să-i urmeze pentru a-şi înlocui casa de marcat. "Primul pas îl reprezintă achiziţionarea unei case de marcat din reţeaua de service-uri autorizate, la un preţ pornind de la 950 de lei. Diferenţa dintre o casă de marcat cu jurnal electronic şi una cu jurnal tipărit e totală, sunt cu totul altceva. S-a renunţat la o tehnologie din anii ’80-’90 şi la păstrarea rolei de hârtie care putea duce la probleme de logistică şi de lipsă a informaţiei, în caz că se ştergea. Casele de marcat noi au un card de memorie, prin care ai acces oricând la informaţii. Noua casă trebuie conectată la internet, prin GPRS, şi securizată cu certificat digital. Practic, semnează digital fiecare fişier după ce îl criptează.

Pasul al doilea constă în înregistrarea aparatului la Finanţe, la biroul DGRFP de pe strada Brăilei. Se asigură astfel trasabilitatea aparatului, el putând fi urmărit pe întreaga lui durată de viaţă, prin Registrul unic electronic al aparatelor de marcat fiscale.

Următorul pas - se alocă numărul unic de identificare (care poate fi obţinut, conform ANAF, şi prin Spaţiul Privat Virtual - n.red.). Acest număr unic de identificare va fi dat aleator şi va constitui şi seria aparatului.

Ultimul pas îl reprezintă solicitarea fiscalizării, proces care se poate întinde până la maximul posibil, de cinci zile".

Să mai spunem că, de la 1 noiembrie 2018, vor trebui depuse lunar rapoartele obligatorii către Finanţe, iar contractul de service pentru casa de marcat nu doar că va fi obligatoriu, ci şi monitorizat de Ministerul Finanţelor Publice, deci nu va mai fi opţional.

Şi o ultimă precizare: noile case de marcat nu vor fi conectate de la început cu serverele ANAF, ci de-abia de la jumătatea lui 2019.

Numărul unic de identificare a caselor de marcat, și prin SPV

ANAF a creat posibilitatea operatorilor economici de a depune, prin intermediul Spațiului Privat Virtual (SPV), documentele aferente procesului de solicitare și atribuire a numărului unic de identificare a aparatelor de marcat electronice fiscale şi îi sfătuiește pe contribuabilii să depună formularul C 801 din timp, pentru a evita aglomerarea din ultimele zile.

Astfel, prin intermediul SPV, utilizatorii aparatelor de marcat electronice fiscale pot depune "Cererea de atribuire a numărului de ordine din Registrul de evidență a aparatelor de marcat electronice fiscale instalate în județ/municipiul București sau a numărului unic de identificare din aplicația informatică a Agenției Naționale de Administrare Fiscală" - Formular C 801 și pot primi "Certificatul de atribuire a numărului unic de identificare a aparatelor de marcat electronice fiscale". Formularul C 801 este disponibil pe site-ul www.anaf.ro, la rubrica Servicii Online - Declarații Electronice. Informații se regăsesc în Ghidul publicat pe site-ul ANAF sau pot fi obținute telefonic, prin Call-center, la numărul 031.403.91.60.

Citit 7415 ori Ultima modificare Miercuri, 08 August 2018 13:35

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.