Declaraţiile ministrului de Interne, Carmen Dan, în urma incidentelor violente de la mitingul DIASPOREI. Intervenţia în forţă a Jandarmeriei a fost justificată
Foto: mediafax.ro

Declaraţiile ministrului de Interne, Carmen Dan, în urma incidentelor violente de la mitingul DIASPOREI. Intervenţia în forţă a Jandarmeriei a fost justificată
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Ministrul Carmen Dan a declarat, potrivit mediafax.ro, că nu a intervenit în coordonarea intervenţiilor jandarmilor la protestele din Piaţa Victoriei, precizând că vineri, 10 august 2018, s-a aflat în sediul Ministerului însă doar pentru că ştie ce înseamnă ”responsabilitatea funcţiei” şi invită orice angajat să spună dacă a primit ordin.

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, vineri seară, că ministrul de Interne trebuie să dea urgent explicaţii pentru modul în care a gestionat evenimentele din Piaţa Victoriei, condamnând maniera brutală în care a intervenit Jandarmeria.

"Într-o democraţie autentică este dreptul fiecărui om să protesteze, dar violenţa nu este acceptabilă, indiferent de opţiunile politice. Condamn ferm intervenţia brutală a Jandarmeriei, puternic disproporţionată în raport cu manifestările majorităţii oamenilor din Piaţa Victoriei. Încercarea de a înfrânge voinţa oamenilor printr-o reacţie violentă a forţelor de ordine este o soluţie condamnabilă. Ministrul de Interne trebuie să dea urgent explicaţii pentru modul în care a gestionat evenimentele din această seară!", a scris Klaus Iohannis, pe Facebook.

Carmen Dan a mai precizat că intervenţia jandarmilor la protestul de vineri din Piaţa Victoriei a fost una justificată şi că acţiunile forţelor de ordine au fost un exemplu de restabilire a ordinii publice practicat în orice alt stat democratic.

”În orice alt stat european, unde astfel de conflicte violente au loc mult mai frecvent ca în România, statul intervine în forţă pentru restabilirea ordinii şi siguranţei publice. Toţi cetăţenii au avut ocazia să vadă cum se desfăşoară astfel de intervenţii de restabilire a ordinii publice în orice alt stat democratic. Orice om normal care a urmărit eveniementele de aseară a putut constata că intervenţia în forţă a fost justificată de provocările şi violenţele acelor huligani”, a declarat Carmen Dan.

Jandarmii au intervenit în forţă, vineri seara, cu gaze lacrimogene şi tunuri de apă, în Piaţa Victoria, pentru a dispersa protestatarii aflaţi în faţa sediului Executivului. Peste 450 de persoane, printre care 35 de jandarmi, au primit îngrijiri medicale din partea echipajelor SMURD. Dintre aceste persoane, 40 au fost transportate la spital cu diverse traumatisme.

Acuzată de protestatari că a coordonat personal intervenţia Jandarmeriei din Piaţa Victoriei, la mitingul diasporei, Carmen Dan a răspuns acuzației: Da, am întrerupt concediul și am făcut asta pentru că știu care este responsabilitatea poziției mele. Asta nu înseamnă că am intervenit în coordonarea operativă. Nu ministrul conduce operațiunile. Invit public să iasă orice angajat care a primit vreun ordin direct din partea ministrului Carmen Dan.

Klaus Iohannis cere intervenția Procurorului General, în urma violențelor din Piața Victoriei

De ce-au ieşit gălăţenii în stradă: ”Nu mai vrem să ne conducă analfabeţii şi condamnaţii penal!”

Pe cont propriu sau organizat, gălăţenii au plecat la protestul de la Bucureşti. Viața liberă LIVE PROTEST DIASPORA

Citit 1902 ori Ultima modificare Luni, 13 August 2018 19:53

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.