Oraş european doar pe hârtie. Trotuare ca după bombardament

Oraş european doar pe hârtie. Trotuare ca după bombardament
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

Pe străzile principale din oraş, autorităţile se ocupă să schimbe borduri, însă prin alte zone oamenii sunt nevoiţi să meargă pe trotuare pline de pietre şi greu de circulat. O astfel de zonă o găsim de o parte şi de alta a străzii Dimitrie Bolintineanu, parte a oraşului unde am copilărit şi unde am străbătut de sute de ori, la pas, fiecare stradă. Pot să spun că ştiu, ca-n palmă, fiecare groapă, fiecare trotuar prea înalt şi fiecare capac de canalizare nefixat, care stă să fie aruncat pe un trecător nevinovat de o maşină care circulă cu viteză, sau chiar să înghită roata unei maşini care are drum pe-acolo.

Strada Bolintineanu face legătura între două parcuri mari, recent renovate: Parcul Rizer şi Grădina Publică. Amândouă sunt foarte frecventate de părinţi şi copii, tineri şi studenţi, iubitori de plimbări în aer liber şi nu numai. De vineri seară până luni, nu mai găseşti nicio bancă liberă în aceste două parcuri, decât dacă eşti dispus să stai minute bune la pândă. Totuşi, zona este una frumoasă, cu oameni gospodari. La fiecare casă vezi curţi frumoase, îngrijite cu seriozitate. Nu lipsesc pomii fructiferi, viile umbroase şi gardurile proaspăt vopsite.

Dar, din păcate, dacă vrei să pleci de la un parc la altul pe jos, ai dat de belea. Şoseaua este singura opţiune de a străbate distanţa dintre ele, altfel rişti să te împiedici, să te opreşti la fiecare pas ca să îţi scoţi pietrişul din încălţări şi chiar să îţi strici definitiv încălţămintea. Dacă stai o clipă şi te uiţi de la un capăt la altul al străzii, ai putea spune că ai călătorit în timp, până la bombardamentele din cel de-Al Doilea Război Mondial.

Singurul mod de a circula este pe carosabil, printre maşinile care merg cu viteză, ai căror şoferi te mai şi claxonează, că, na, cel mai probabil nu toţi ştiu ce pericole pândesc, la propriu, pe trotuare. Gropile şi denivelările sunt la ele acasă. Se vede clar că locatarii de pe această stradă sunt sătui de situaţie. Fiecare şi-a luat inima în dinţi, a riscat şi şi-a făcut câte o rampă de urcare pentru garaj. Măcar cauciucurile de la maşină să nu ai aibă de suferit, mai ales că sunt destul de scumpe.

Situaţia trenează de ani de zile şi nu pare să prezinte, prea curând, un interes pentru autorităţi. Este totuşi păcat că nu se profită de potenţialul acestei străzi, care ar putea deveni, la un moment dat, chiar loc de promenadă.

Nu putem decât să sperăm că, după ce vor fi finalizate lucrările de pe şantierele din centrul oraşului, autorităţile vor ajunge şi pe strada Dimitrie Bolintineanu.

Citit 1805 ori Ultima modificare Marți, 14 August 2018 18:24

4 comentarii

 • postat de Zer0
  Joi, 16 August 2018 04:39
  66.87.153.***
  **** psd
  2
  3
  Raportează
 • postat de Blade
  Miercuri, 15 August 2018 20:41
  89.137.231.***
  La Potcoava, vechile borduri din granit asteapta cuminti o alta destinatie: ghici cine le asteapta salivand de nerabdare?
  1
  6
  Raportează
 • postat de Turel
  Miercuri, 15 August 2018 09:52
  109.166.133.***
  Din păcate nu i singura parte a orasului cu trotuare ce au grave denivelări. In Aurel Vlaicu situatia e si mai grava ptr.ca pe trotuare sînt parcate masini. Pe str. Aviatorilor pietonii sînt obligati sa circile pe carosanil,asa consodera Sectis de pol. Locala aflata in apropiere
  0
  8
  Raportează
 • postat de Robocop
  Miercuri, 15 August 2018 08:31
  5.13.131.***
  Schimbam borduri tot timpul pe tronsonul inelul de Rocada Centru si cind incep santierele dureaza cu lunile Pe vremea cind s-a construit orasul se muncea la foc automat si nu aveau mijloacelwe de lucru care sint acuma dar au terminat in timp record Sa faci o parcare si o bucatica de strada vezi zona LIC. LMK, dureaza un cincinal cu trei oamei un sofer de basculanta un buldozer si 3 muncitori data finalizarii 2030
  1
  13
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.