Decretul 410/1959 - o gravă eroare pentru Biserică

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Astăzi, la Sala Sinodală a Patriahiei Române, sub preşedinţia Prea Fericitului Daniel, Patriahul Bisericii Ortodoxe Române, Permenenţa Consiliului Naţional Bisericesc va readuce în atenţia românilor un episod dramatic din viaţa încercatei noastre Biserici.

E vorba de starea monahismului din România după apariţia Decretului 410 din 1959, act normativ care a întrerupt viaţa călugărească în multe părţi ale României. Între primele mănăstiri desfiinţate atunci au fost şi cele din Arhiepiscopia Dunării de Jos.

În contextul întâlnirii de astăzi, preoţi şi istorici cercetători vor aduce în atenţie ororile, nedreptăţile şi supliciile la care au fost supuşi câteva mii de călugări şi preoţi români.

Între cei care vor face puţină lumină se află şi istoricul dr. George Enache, profesor la Facultatea de Istorie, Filozofie şi Teologie din Galaţi, cercetător în arhivele CNSAS, care a scos din arhive multe din tristele poveşti şi din nedreptăţile care s-au făcut slujitorilor Bisericii Mamă în vremuri de cumplită prigoană.

Istoricul gălăţean a scris şi o carte, „Ortodoxie şi putere politică în România contemporană”, în care reflectă „starea” Bisericii şi a slujitorilor săi în perioada atee.

Citit 1057 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.