MONITOX – un proiect revoluționar de monitorizare a mediului

MONITOX – un proiect revoluționar de monitorizare a mediului
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Rețeaua interdisciplinară MONITOX, alcătuită din Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați (lider partener) și instituțiile partenere Institutul de Zoologie Chișinău (Republica Moldova), Eastern Macedonia and Thrace Institute of Technology Kavala (Grecia), Institutul de Geologie și Seismologie Chișinău și Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Delta Dunării Tulcea, a organizat vineri, 2 noiembrie, la Facultatea de Științe și Mediu a universităţii gălăţene, seminarul de lansare a proiectului cu titlul „Rețea de cooperare interdisciplinară în Bazinul Mării Negre pentru monitorizarea comună durabilă a migrației compușilor toxici în mediu, evaluarea îmbunătățită a stării ecologice și a impactului substanțelor dăunătoare asupra sănătății umane și prevenirea expunerii populației” – MONITOX. Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană prin intermediul Instrumentului European de Vecinătate în cadrul Programului Operaţional Comun „Bazinul Mării Negre” 2014-2020 și are o durată de implementare de 30 de luni. Bugetul total al proiectului este de 952.583,55 euro, din care contribuția UE este de 876.576,85 euro.

MONITOX este o rețea de cooperare interdisciplinară având ca scop monitorizarea în comun a șase clase de substanțe toxice din șapte componente de mediu interconectate (sol, apă de suprafață, apă subterană, roca mamă, sediment, vegetație, faună), prin opt tipuri de investigații complexe.

„Obiectivul general al proiectului este întărirea cooperării regionale transfrontaliere pentru îmbunătățirea monitorizării în comun a poluării mediului înconjurător cu substanțe toxice și o mai bună partajare a metodologiei de analiză a datelor, a informațiilor privind starea ecologică și impactul substanțelor nocive asupra sănătății umane. Acest obiectiv implică, pe de o parte, construirea unei rețele puternice de laboratoare analitice și de experți în Bazinul Mării Negre, pentru elaborarea unui sistem comun de monitorizare ecotoxicologică, menit să sprijine programele regionale de protecție și gestionare durabilă a mediului și, pe de altă parte, crearea unei platforme științifice cu informații armonizate privind toxicanții existenți în diverse compartimente de mediu: sol, apă, sediment, biotă, în zonele riverane, deltaice și maritime partajate, dar și impactul lor potențial asupra ecosistemelor și asupra sănătății populației”, a declarat, la seminarul de deschidere, managerul de proiect, prof.dr. habil. Antoaneta Ene, de la Facultatea de Științe și Mediu a Universităţii „Dunărea de Jos”.

Citit 3560 ori Ultima modificare Duminică, 04 Noiembrie 2018 19:42

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.