Acţiune rutieră antialcool şi antidroguri

Acţiune rutieră antialcool şi antidroguri
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Urmează o săptămână de controale ale Poliţiei Rutiere * În cazul unui accident rutier, sunt testaţi cu etilotestul şi victima, şi şoferul care a produs evenimentul *

Contravenţie şi reţinerea permisului

TISPOL (Organizaţia Europeană a Poliţiilor Rutiere) acţionează săptămâna următoare la nivelul Uniunii Europene, deci şi la Galaţi, pentru depistarea şoferilor care au consumat alcool sau substanţe interzise.

„Dacă alcoolemia unui conducător auto este până în 0,40 mililitri în aerul expirat, fapta este contravenţie şi se sancţionează cu amendă de 540 de lei şi reţinerea permisului auto pentru o perioadă de 90 de zile”.

Pentru găsirea drogurilor – probe de sânge

„La Galaţi vor avea loc controale cu etilotestul, pentru depistarea conducătorilor auto care au consumat alcool înainte de a urca la volan, dar se vor face şi teste de depistare a consumului de droguri, prin recoltarea de salivă”.

„Totuşi, în cazul consumului de droguri, acesta poate fi depistat cu certitudine doar în urma recoltării probelor de sânge, la spital”, explică subcomisarul Aurelian Ropotan, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Rutiere Galaţi.

Dublă testare

De asemenea, aflăm de la purtătorul de cuvânt că „…în cazul în care alcoolemia depăşeşte 0,40, se face recoltarea probelor la spital şi, în funcţie de rezultatul obţinut, fapta este contravenţie – alcoolemie până în 0,80 -, sau penală – peste 0,80”.

Nu trebuie uitat nici faptul că, în cazul producerii unui accident rutier, sunt testaţi cu etilotestul şi victima, şi autorul accidentului.

Răzgândirea costă

Subcomisarul Ropotan declară: „Consumul de alcool are relevanţă şi în cazul victimei, în cadrul unui accident, pentru că există şi situaţii în care şoferul nu poate controla ce face un pieton aflat sub influenţa băuturii”.

„De asemenea, conform Codului Rutier, dacă există martori care să afirme că pietonul s-a răzgândit şi s-a întors din drum în timp ce traversa, fiind astfel acroşat de maşină, vinovăţia este a victimei”, încheie subcomisarul.

NU alcoolului şi drogurilor!

Şoferi, este ca şi cum ni s-ar face dreptate – recunosc că subtilitatea Codului Rutier, precum că pietonul nu trebuie să se răzgândească (şi să nu se asigure!) în timpul traversării, îmi scăpase.

Avem o şansă, dar în continuare nu trebuie să ne atingem nici de băutură, nici de substanţe interzise şi nici de unele medicamente (farmacista ştie!).

Hai să avem un weekend frumos, că vine săptămâna controalelor rutiere şi trebuie să mirosim a tic-tac de portocale.

Citit 1707 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.