Revine ”garanţia la sticlă”, ca pe vremea lui Ceauşescu

Revine ”garanţia la sticlă”, ca pe vremea lui Ceauşescu

Iulia Kelt
Evaluaţi acest articol
(14 voturi)
3 comentarii

Începând cu data de 31 martie, toate firmele vor trebui să încaseze o garanţie de 50 de bani pentru sticlele returnabile şi alte ambalaje reutilizabile folosite pentru produsele destinate consumului populaţiei. Clientul o va putea recupera la returnarea obiectului, în baza bonului fiscal, de la acelaşi magazin de la care a fost cumpărat sau de la alt magazin din cadrul aceluiaşi lanţ de supermarketuri.

Cei care nu vor să plătească garanţia vor putea da la schimb un ambalaj de acelaşi tip, lucru posibil însă doar la achiziţia  altor produse ambalate în ambalaje reutilizabile. 

În plus, operatorii economici care introduc pe piaţa naţională produse ambalate în ambalaje reutilizabile sunt obligaţi să marcheze pe eticheta produsului sintagma „ambalaj reutilizabil”. De asemenea, aceştia trebuie să organizeze preluarea ambalajelor reutilizabile, astfel încât să realizeze un procent de returnare de minim 90 la sută, începând cu anul 2019. Firmele care nu marchează produsele riscă să fie amendate cu sume cuprinse între 16.000 şi 30.000 de lei, iar dacă nu ating procentajul de returnare de 80 la sută, amenda este cuprinsă între 20.000 şi 40.000 de lei.

Sistemul pare să-i dezavantajeze pe micii comercianţi de cartier, cumpărătorii având un motiv în plus să prefere să cumpere produse în ambalaje reutilizabile din lanţurile mari de supermarketuri, având astfel mai multe opţiuni de returnare.

Citit 2010 ori Ultima modificare Miercuri, 03 Aprilie 2019 17:42

3 comentarii

 • postat de IC Joi, 04 Aprilie 2019 16:33 188.24.197.*** Link la comentariu
  2
  5

  Aiureli romanesti ,de fentat normele UE . Am fost in vreo sase state din vest , acolo nu exista magazin(market ,nu ca pananarame mici ca la noi ) care sa nu aiba un automat pentru preluat ambalajele ,PET ,sticla ,aluminiu.Automatele recunosc ambalajejele acceptate si elibereaza bon care poate fi valorificat la casa ,pentu cumparaturi sau contra numerar . E drept ca ,la cumpararea produsului ,garantia pentru amblaj,care se recupereaza ,concureaza cu valoarea continutului ,lucru care face ca sa nu fie neam de ambalaj aruncat in spatiu public ( auzi 50 de bani pentru ambalajul recuperat ,pentru asa suma nu mai cari in sacosa sticla ,borcanulul,etc .... o garantie onorabila si recuperabila ,ar fi de cel putin 2 lei ,indiferent de tipul ambalajului ) ..Va fi si la noi in ordine peste 50 de ani daca se schimba mentalitatea si votanti,sau poate nu .... dupa directia in care vor sa ne duca actuali guvernanti..

  Raportează
 • postat de PATRIOTUL Joi, 04 Aprilie 2019 13:31 81.12.149.*** Link la comentariu
  5
  0

  Legi facute de-amboualea ca sa descurajeze intreprinzatorii mici si sa falimenteze firmele romanesti.
  Pe cele multinationale le mazilesc altfel si tot asa pana cand acest Guvern de incompetenti va distruge toata economia romaniei si va creea haos!

  Raportează
 • postat de cetatean Joi, 04 Aprilie 2019 13:30 188.24.206.*** Link la comentariu
  3
  1

  Numai ca acum e porcarie, sticla costa sa zicem 70 de bani la producator, pret de achizitie pentru producatorul de bere, eu mai platesc 50, pe care pot sa ii recuperez.
  De ce creste pretul????cand sticla, ea are o valoare, pe care firma o recupereaza....cei 70 de bani, nu o produce, (fabrica) de noua,poate doar o eticheteaza.
  Iar pentru 50 de bani...acelasi magazin, bonul...
  Trebuie sa ajungem ca pe vremea ”seceratului”, cu puncte de colectare zonale, asta e viitorul in domeniu....trecutul ne bantuie

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.