Revine ”garanţia la sticlă”, ca pe vremea lui Ceauşescu
Foto: Iulia Kelt

Revine ”garanţia la sticlă”, ca pe vremea lui Ceauşescu
Evaluaţi acest articol
(14 voturi)

Începând cu data de 31 martie, toate firmele vor trebui să încaseze o garanţie de 50 de bani pentru sticlele returnabile şi alte ambalaje reutilizabile folosite pentru produsele destinate consumului populaţiei. Clientul o va putea recupera la returnarea obiectului, în baza bonului fiscal, de la acelaşi magazin de la care a fost cumpărat sau de la alt magazin din cadrul aceluiaşi lanţ de supermarketuri.

Cei care nu vor să plătească garanţia vor putea da la schimb un ambalaj de acelaşi tip, lucru posibil însă doar la achiziţia  altor produse ambalate în ambalaje reutilizabile. 

În plus, operatorii economici care introduc pe piaţa naţională produse ambalate în ambalaje reutilizabile sunt obligaţi să marcheze pe eticheta produsului sintagma „ambalaj reutilizabil”. De asemenea, aceştia trebuie să organizeze preluarea ambalajelor reutilizabile, astfel încât să realizeze un procent de returnare de minim 90 la sută, începând cu anul 2019. Firmele care nu marchează produsele riscă să fie amendate cu sume cuprinse între 16.000 şi 30.000 de lei, iar dacă nu ating procentajul de returnare de 80 la sută, amenda este cuprinsă între 20.000 şi 40.000 de lei.

Sistemul pare să-i dezavantajeze pe micii comercianţi de cartier, cumpărătorii având un motiv în plus să prefere să cumpere produse în ambalaje reutilizabile din lanţurile mari de supermarketuri, având astfel mai multe opţiuni de returnare.

Citit 2492 ori Ultima modificare Miercuri, 03 Aprilie 2019 17:42

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.