Un nou focar de pestă porcină în judeţul Galaţi

Un nou focar de pestă porcină în judeţul Galaţi
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Un nou focar de pestă porcină în judeţul Galaţi. Virusul a fost confirmat la porcinele dintr-o gospodărie din extravilanul localităţii Adam, comuna Drăguşeni.

Imediat ce a venit buletinul de confirmare a suspiciunii, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă s-a întrunit pentru a aproba Planul de măsuri care se impun în astfel de cazuri. „Genomul viral pentru pesta porcină africană a fost detectat în probele de sânge şi în organele analizate de către Laboratorul Sanitar Veterinar şi pentru Siguranţa Alimentelor Bacău. În exploataţia suspectă, ancheta epidemiologică este în curs de desfăşurare pentru clarificarea trasabilităţii porcilor, iar C.J.S.U. a decis astăzi uciderea celor opt porci din exploataţie şi punerea sub supraveghere clinică a suinelor din localitatea Adam, comuna Drăguşeni”, se arată într-un comunicat al Prefecturii Galaţi.

În şedinţa Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă s-a decis interzicerea ieşirii din exploataţii a cărnii, a produselor din carne de porc, a furajelor, ustensilelor şi altor obiecte susceptibile de a transmite boala şi interzicerea ieşirii animalelor din specia suine din exploataţiile suspecte, iar pentru celelalte specii doar cu acordul DSVSA. Totodată a fost instituită o zonă de control temporar în jurul exploataţiei, unde se vor aplica măsuri de prevenire a difuzării bolii din focar şi s-a dispus amplasarea dezinfectoarelor rutiere la intrarea/ieşirea din exploataţia suspectă etc.

Vă reamintim faptul că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire, acest virus având, însă, un impact economic major.

Citit 5703 ori Ultima modificare Vineri, 02 August 2019 12:38

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.