Scriitorul şi profesorul Ioan Toderiţă a plecat dintre noi

Scriitorul şi profesorul Ioan Toderiţă a plecat dintre noi
Evaluaţi acest articol
(15 voturi)

Tocmai a plecat dintre noi scriitorul gălăţean Ioan Toderiţă, poet, prozator, profesor de matematică, membru al Filialei Galaţi a Uniunii Scriitorilor din România, un om direct şi implicat, de analiză, un dascăl respectat.

Născut pe 2 mai 1943, în comuna Tuluceşti, a fost absolvent al Liceului "Vasile Alecsandri" - unde a ajuns, peste ani, să şi predea -, apoi al Institutului Pedagogic gălăţean, urmat de Facultatea de Matematică la Universitatea Bucureşti. Profesor în judeţ şi la Galaţi, a fost şi inspector şcolar.

A debutat în 1972, în revista "Pagini Dunărene". Începând cu 1996, a publicat volumele de poezie: "Sume finite", "Sume infinite", "Sume algebrice", "Lacrima din punct", "Arlechinul din suspin", "Poemele tăcerilor prea pline", "Bună seara, Domnule Mallarme", "Vâltoarea clipelor eşarfe", "Clipa de un an lumină", "Ereziile mirării", "Somnul icastic", "Careul de aşi al însingurării". Dintre romane, amintim: "Amintiri la capăt de vis" - trilogie cu subtitlurile "Fântâni în arhetipuri", "Cumpene pe iris" şi "Ciutura de cristal", "Îngerul de marmură", "Livada de oţetari", "Lunga vamă a tăcerii", "Casa fără ferestre", "Lumină cât să vezi", "Războiu’ lui Puf", (cu subtitlul "Vin comuniştii!"), "Moşia".

De asemenea, a publicat "Revelaţia şi relevanţa textului literar" - eseuri critice despre scriitori gălăţeni contemporani, volumul de critică interdisciplinară "Ion Barbu. Categorii abisale matematice" şi "Spaţiul vectorial al limbajului literar" - critică analitică şi carteziană. Este şi autor al mai multor culegeri de matematică. Are peste 150 de articole publicate în ziare şi reviste din ţară.

Citit 5260 ori Ultima modificare Miercuri, 07 August 2019 16:01

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.