Galaţi şi Frumuşiţa: două jafuri în aceeaşi zi

Galaţi şi Frumuşiţa: două jafuri în aceeaşi zi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Ieri, în jurul orei 14,00, o bancă din Galaţi şi un poştaş din Frumuşiţa au fost jefuiţi  *1.250 de euro şi 7.000 de lei a luat de la casieră cagulatul care a spart Bancpost-ul de lângă „Oldtimer” * 15.000 de lei – bani de pensii - se aflau în geanta poştaşului tâlhărit la Frumuşiţa * La aproximativ aceeaşi oră şi tot într-o zi de luni s-a dat buful de la BRD-ul din Port, anul trecut * Sistemul de securitate al băncii de-abia fusese controlat * Autorul jafului era îmbrăcat în trening *

„A intrat înarmat, cu o cagulă trasă pe faţă, a cerut banii şi a plecat cu 1.250 de euro şi 7.000 de lei”, spune comisarul-şef Ştefan Căpătan. Poliţişti şi investigatori împânzesc esplanada din faţa celor trei sucursale de bănci din piaţeta de la restaurantul „Old Timer”.

„După ce a ieşit din curtea unui pensionar, poştaşul a primit o lovitură în ceafă, a căzut, geanta cu 15.000 de lei i-a fost smulsă şi cei doi agresori au fugit cu o maşină” – Ştefan Gohoreanu, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Galaţi.

Bancpost – cagulatul a deschis singur seiful şi s-a servit

La ora 14,00, în momentul jafului, în sucursala Bancpost se aflau patru angajate ale băncii.

„Individul a intrat, a ameninţat cu pistolul, iar casiera i-a dat cheile de la casa de bani. Cagulatul a deschis seiful, a luat 7.000 de lei şi 1.250 de euro şi a ieşit din sediul băncii, dispărând printre blocuri”, a declarat Ştefan Gohoreanu, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Galaţi.

Din fericire, atacul nu s-a soldat cu nicio victimă. Banca nu era păzită.

Filiala jefuită - premiantă la controlul Poliţiei de pe 13, luna aceasta

Poliţiştii au anunţat că filiala Bancpost jefuită ieri fusese verificată în urmă cu doar cinci zile în ceea ce priveşte sistemul de securitate, iar rezultatul fusese unul bun:

„Este adevărat că a fost un control pe 13 luna aceasta, iar rezultatul a fost bun în ce priveşte această unitate, care a fost luni jefuită”.

„Controlul a fost făcut de către echipe de poliţişti gălăţeni specializaţi în acest domeniu”, a declarat Ştefan Gohoreanu, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Galaţi.

Semnalmente

Poliţia a fost alertată prin 112 de către o femeie din zonă, investigatorii aflându-se în acest moment în posesia unor semnalmente ale autorului jafului. 

„Din informaţiile pe care am reuşit să le aflăm până acum atât de la angajaţii care se aflau în sediul băncii, cât şi de la martori, am aflat că este vorba despre un tânăr de 25-30 de ani, cu înălţimea de 1,75, astenic, îmbrăcat cu o geacă bleumarin cu mânecile gri, cu pantaloni negri care aveau în partea de jos trei dungi albe (Adidas)”.

„Se echipase cu un rucsac în care a pus banii, iar cagula pe care a folosit-o era una din material textil de culoare neagră”, a încheiat purtătorul de cuvânt al Poliţiei.

Alături de filiala Bancpost se găsesc alte trei filiale bancare ale BCR, RBS şi Banca Românească.

Filtre la ieşirile din oraş

Oamenii legii din Galaţi au organizat ieri filtre la ieşirile din oraş încercând să-l identifice pe autorul jafului armat.

De asemenea, şi echipajele Jandarmeriei patrulau în apropierea zonei unde s-a produs atacul, ne-a explicat şi purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei.

Este primul atac asupra unei bănci, la Galaţi, pe anul 2010.

Istoric 2009

În 2009 au fost marcate două lovituri la casele de schimb valutar, pe 27 ianuarie (pe Siderurgiştilor) şi pe 2 mai (pe strada Brăilei, la Agenţia de Voiaj), şi una la sucursala BRD din Port, pe 8 octombrie.

Tot într-o zi de luni. Hoţii plecau atunci, cu câte 15.000 lei de la fiecare casă de schimb valutar şi cu 100.000 lei de la bancă.

Doar hoţii care au dat lovitura pe 2 mai, pe strada Brăilei, au fost prinşi. Cheltuiseră o parte din bani pe vopsea de păr, mâncare şi ţigări.

Frumuşiţa – poştaş pus la pământ

A fost răpus cu o lovitură fulgerătoare. Ionel Gavriliu, de 57 de ani, este angajatul Poştei din 1997, bifând 13 ani de experienţă.

Omul pe care pensionarii îl aşteaptă cu sufletul la gură în fiecare lună, poştaşul care aduce ziarul şi scrisoarea la fiecare poartă din sat a fost atacat ziua în amiaza mare.

Bărbatul plecase dimineaţă la drum cu o geantă plină cu 20.000 de lei, reprezentând pensiile locuitorilor din Frumuşiţa şi Tămăoani.

Dăduse deja 5.000 de lei

Factorul poştal apucase să distribuie 25 la sută din sumă, adică în jur de 5.000 de lei.

„Omul se afla pe Drumul Naţional 26 când a fost lovit din spate şi jefuit de geantă”, spune Ioan Munteanu, primarul comunei Frumuşiţa. Se pare că în acest caz a fost vorba despre doi agresori.

Primul jaf asupra unui poştaş

„Bineînţeles că poştaşii beneficiază de un sistem de securitate pe care nu îl vom dezvălui, dar cert este că Poliţia a fost alarmată imediat după atac.

Oamenii din Frumuşiţa şi Tămăoani îşi vor primi oricum pensiile, în cursul zilei de marţi, 19 ianuarie”.

„Este primul atac de acest fel asupra unui factor poştal, de când sunt eu în funcţie, adică de un an de zile”, declară Ion Ştefan, directorul Poştei Galaţi.

Sperăm ca măsurile de apărare a acestor oameni să fie suficient de bune pentru ca acest atac să fie şi ultimul. Şi nu numai din acest an.

De luni, din ianuarie

În total, gălăţenii au fost jefuiţi ieri de 27.000 de lei. Surprinzător şi oarecum ironic, lovitura au dat-o cei doi tâlhari ai poştaşului din Frumuşiţa, pentru că ei  au „înregistrat” o pradă mai mare, nu individul care s-a repezit să jefuiască filiala băncii Bancpost.

Una peste alta, lunea este una din zilele în care mai bine nu dai bani, că altfel dai toată săptămâna. Iar dacă începi din ianuarie situaţia este similară falimentului programat.

Citit 1965 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.