Telefonul la volan te lasă lefter şi fără permis

Telefonul la volan te lasă lefter şi fără permis
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

O nouă modificare adusă Codului Rutier îi vizează pe şoferii care obişnuiesc să folosească telefonul mobil în timpul condusului. Conform amendamentelor aduse recent, se sancţionează mai aspru simpla ţinere în mână a telefonului sau a oricărui alt dispozitiv de înregistrare. Pasibili de amenzi mari sunt şi bicicliştii şi căruţaşii care încalcă această regulă. 

Şoferii care obişnuiesc să butoneze telefonul sau să manevreze orice alt dispozitiv electronic care poate trimite mesaje sau care poate face poze sau filmări vor risca amenzi de peste 700 de lei şi, în anumite situaţii, chiar suspendarea permisului de conducere timp de o lună. Măsurile se regăsesc într-un proiect de act normativ adoptat recent de Executiv, prin care se vor opera modificări la Codul Rutier.

Este interzisă mânuirea telefonului mobil sau a oricărui dispozitiv care poate face înregistrări foto sau video. “În timpul conducerii pe drumurile publice a unui vehicul aflat în mişcare, conducătorului acestuia îi este interzisă ţinerea în mână sau folosirea cu mâinile în orice mod a telefonului mobil sau a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcţia de înregistrare ori redare text, foto sau video”, se precizează în document. Cei care vor încălca această regulă riscă amenzi cuprinse între 580 şi 725 de lei şi patru puncte de penalizare. Conform modificărilor stipulate în proiect, în cazul în care şoferul încalcă şi o altă regulă de circulaţie, cum ar fi neacordarea de prioritate, neoprirea la STOP sau depăşirea interzisă, riscă şi suspendarea dreptului de a conduce autovehicule pentru 30 de zile.

Amenzi pentru biciclişti şi căruţaşi 

Conform proiectului care modifică Codul Rutier, amenzi vor risca şi conducători de vehicule pentru care nu este necesar permisul de conducere, de genul celor care conduc biciclete, căruţe sau trotinete. În cazul în care manevrează telefoane sau alte dispozitive de înregistrare, aceştia vor fi putea primi amenzi cuprinse între 870 şi 1.160 de lei. În prezent, folosirea telefoanelor mobile în timpul conducerii maşinii se sancţionează cu amenzi de până la 435 de lei şi două puncte de penalizare. Singura modalitate admisă de prezenta legislaţie precum şi de proiectul de modificare privind utilizarea telefonului mobil în timpul condusului este ca acesta să fie prevăzut cu dispozitiv de tip "mâini libere". Modificările vor intra în vigoare în termen de 60 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial.

Citit 3348 ori Ultima modificare Duminică, 25 August 2019 18:07

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.