Amendă pentru telefon, născută dintr-un scărpinat

Amendă pentru telefon, născută dintr-un scărpinat
Controverse pe marginea unei amenzi la Circulaţie
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

Cel puţin asta susţine un şofer din judeţul Galaţi, amendat recent pentru folosirea telefonului în timpul condusului. Conducătorul auto, oprit în trafic de un agent de la Serviciul Rutier, reclamă că a fost amendat fără să fi încălcat regula imputată şi a contestat sancţiunea în instanţă.

Zeci de amenzi au fost date în ultimele săptămâni, numai în judeţul Galaţi, şoferilor despre care poliţiştii rutieri cu consemnat că foloseau telefoanele mobile în timpul condusului, fără dispozitive de tip „mâini libere”, aşa cum prevede legea. Amenda, care se aplică în baza simplei constatări personale a agentului, fără a fi nevoie de alte probe suplimentare, este una destul de consistentă, iar de pe 12 octombrie, când vor intra în vigoare amendamentele înăsprite aduse acestei prevederi din Codul Rutier, sancţiunile vor fi şi mai mari, dublate chiar de suspendarea permisului de conducere. Nimic rău, numai că, susţin unii conducători auto care au păţit-o deja, sancţionarea acestei abateri poate lăsa loc şi excesului de zel din partea organului constatator.

„Ţineam mâna la ureche”

Este varianta susţinută de unul dintre ghinioniştii amendaţi pentru telefon în ultima lună, în judeţul Galaţi. Adrian Datcu are 22 de ani şi este din Barcea, iar în dimineaţa zilei de 19 august, maşina pe care o conducea a fost trasă pe dreapta, pe DJ 252, de un echipaj al Poliţiei Rutiere. Motivul: poliţistului i s-a părut că şoferul vorbea la telefonul „pe care îl ţinea la ureche cu mâna dreaptă”, aşa cum avea să consemneze în procesul verbal, lucru contrazis de tânăr, care afirmă că doar ţinea mâna la ureche, fără telefon şi fără să fi fost angajat în vreo convorbire.

„Poliţistul s-a prezentat şi mi-a cerit actele autoturismului şi buletinul, spunându-mi că am folosit telefonul mobil. I-am spus că nu am folosit telefonul, insistând să-i arăt convorbirile, dar domnul agent a spus că nu îl interesează. Am fost amendat şi am menţionat inclusiv în procesul verbal că nu am niciun apel din data de 18 august 2019, orele 22,58 până la ora opririi, 8,43”, susţine Adrian Datcu. Şoferul a primit o amendă de 435 de lei şi două puncte penalizare, el contestând imediat procesul verbal la Judecătoria Lieşti şi sperând ca prin decizia instanţei să îi fie reparată, măcar moral, situaţia pe care o consideră nejustificată şi abuzivă. 

Plouă cu amenzi

Pe de altă parte, neatenţia la volan determinată de folosirea gadgeturilor, fără a mai pune la socoteală accidentele, unele dintre ele extrem de grave, produse în timpul unor „şedinţe” de live pe Facebook sau apeluri video, a determinat o justificată înăsprire a sancţiunilor aplicabile celor prinşi cu” mâinile ocupate”. Până pe 12 octombrie, când vor intra în vigoare noile prevederi adoptate de Executiv luna trecută, poliţia a trecut la o sancţionare mai acerbă a acestui gen de abatere. Numai în ultima lună, circa 40 de amenzi pentru folosirea telefonului în timpul condusului au fost date în Galaţi, dintre care 15, numai în ultima săptămână.

Citit 4125 ori Ultima modificare Miercuri, 04 Septembrie 2019 19:00

4 comentarii

 • postat de elena
  Joi, 05 Septembrie 2019 14:41
  217.156.52.***
  Mda, nu e prea de ras.
  ACESTA ESTE CLAR ABUZ!!!
  Daca este asta cum se detaliaza in articol, chiar daca ai telefonul uitat acasa, nu conteaza, pentru ca oricum ar fi primesti amenda si trebuie sa mergi in tribunale ca sa-ti demonstrezi nevinovatia.
  10
  1
  Raportează
 • postat de Christian
  Joi, 05 Septembrie 2019 13:01
  82.79.132.***
  Și uite asa o barbă avea!.. N-a vorbit niciodată la telefon. El are urechile mari și se scărpina des!
  2
  9
  Raportează
 • postat de Garcea
  Joi, 05 Septembrie 2019 12:39
  37.162.170.***
  Vorbește lumea prin sat că în politie este un sistem piramidal de corupție. Ăștia mai mici fac mese, chermeze pentru șefii lor care îi acoperă dacă fac abuzuri iar șefii, la rândul lor, fac același lucru până la vârf. Ba mai mult, apelează și la prostituate, ele fiind constrânse să lucreze gratis fiind santajate . Așa că de unde minicamere să elimine corupția? Polițiștii sunt stat în stat cu drept de viață și de moarte asupra amărâților. Cel puțin, repet, așa vorbește lumea la cafele și șprițuri. Dar eu nu cred :))
  8
  1
  Raportează
 • postat de HAHAHA
  Joi, 05 Septembrie 2019 10:51
  194.105.20.***
  SOLUTIE = dotarea politistilor din trafic cu minicamere conectate permanent cu sediul politiei (asa vor disparea orice tip de spaga si se pot sesiza si infractiuni care scapa ochiului neatent !)
  2
  19
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.