Un spectacol uimitor, al copilului teribil Vîrîpaev

Un spectacol uimitor, al copilului teribil Vîrîpaev
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

De la ora 19,00, în Sala Mare a Teatrului Dramatic "Fani Tardini", vom avea parte de o comedie neobişnuită. Este vorba despre spectacolul „Iluzii”, de Ivan Vîrîpaev, al Teatrului de Nord din Satu Mare. Un text, vă asigur, absolut fermecător, scris de un suflet de rus cu spirit universal, iar spectacolul trupei sătmărene, cu inovaţii faţă de alte montări româneşti, a fost foarte bine primit de critică. Chiar dacă într-un decor minimal, “spectatorul are şansa să se atingă de ceva nevăzut. De fapt, asta e menirea artei”, spunea chiar Vîrîpaev - „copilul teribil al noii dramaturgii ruse”, după cum scria, pe bună dreptate, „Cotidianul”.

Născut în Siberia (mai departe nu are cum să te mai deporteze, după cum se spunea în filmul lui Koncialovski, "Siberiada"), dar explorator nu al tenebrelor istoriei, ci al teatrului conjugal, tânărul (născut în 1974) cu ochi enormi, de extraterestru, neobişnuit de hamletian, dramaturg foarte jucat în Occident, regizor şi actor, a scris un text formidabil, înşelător, de un cinism… catifelat, cu un umor neaşteptat. Aşa cum obişnuim să (ne) minţim, tot trecutul nostru este curat şi dăruit celuilalt şi credem că şi al celuilalt este la fel şi că ne putem sacrifica/ ne-am sacrificat unul altuia. "Sunt nespus de fericit că am trăit împreună cincizeci şi doi de ani şi nu te-am înşelat niciodată, şi că n-avem ce să ne ascundem. Şi uite că acum mor de o moarte frumoasă. Îţi mulţumesc pentru posibilitatea de a muri astfel", îi spune Dany din piesă soţiei sale, pe patul de moarte. N-o să credeţi ce va urma! Şi uite că şi minciuna, şi trădarea pot emoţiona. Cum bine mai zicea drd. Dana Ionescu, de la „Yorick”: „exersând sinceritatea”, chiar nu vreau să vă stric surpriza, dezvăluind mai mult despre textul pe care chiar dramaturgul l-a montat pentru o ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu.

Arădeanul Cristian Ban, a cărui reuşită şi cu această montare era remarcată fără exagerări şi de către criticul Mircea Morariu, astăzi membru în juriul festivalului, este un regizor tânăr, însă cu spectacole invitate la multe festivaluri din ţară şi străinătate. A obţinut Bursa „Leonardo da Vinci” la Compania de teatru ArtScenico - Dortmund şi a devenit regizor rezident la teatrul „7Stages” din Atlanta, SUA.

Catrinel Dumitrescu, în conferinţă

Festivalul Naţional de Comedie al Teatrului Dramatic „Fani Tardini continuă astăzi, 8 octombrie, începând cu ora 11,00, într-o „conferinţă de specialitate”, cu intrare liberă, care se va desfăşura în Sala Studio, susţinută de cunoscuta actriţă a Teatrului „Nottara”, dar şi prezentă în zeci de roluri de film, Catrinel Dumitrescu, membră a juriului festivalului, artist care, deşi are… „Buletin de Bucureşti”, ca în filmul cu pricina, este de-a noastră, de la Dunăre, născută la Brăila!

Citit 1277 ori Ultima modificare Luni, 07 Octombrie 2019 16:35

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.