Elena, în lupta vieţii cu scleroza multiplă

Elena, în lupta vieţii cu scleroza multiplă
Evaluaţi acest articol
(20 voturi)

Elena Maricela Orac este o tânără de doar 24 de ani, din Galaţi, pentru care viaţa a venit la pachet, deodată, cu miere şi venin. Imediat după nuntă a fost diagnosticată cu o boală cruntă, pentru care, deocamdată, în lume există doar tratamente experimentale. Tânăra depinde de 60.000 de euro ca să încerce o intervenţie care i-ar putea reda, ei şi soţului ei, şansa la fericirea mult visată.

2014 a însemnat pentru Elena Maricela Orac şi soţul ei, Adrian, un an în care două mari provocări s-au împletit pentru a le marca destinele. Cei doi tineri s-au căsătorit, sperând că viaţa pe care o plănuiau o să le ofere ocazia să îşi realizeze toate dorinţele. O casă, copiii, o familie împlinită.

Nu a fost să fie aşa, pentru că imediat după nuntă aveau să afle că supărătoarele probleme cu vederea pe care le avea Elena şi pentru care căuta leac pe la oftalmologi erau de fapt simptomele unei boli crunte, care afectează populaţia cu vârste de la cele mai fragede, de la adolescenţi până la cei de vârsta a treia. La Iaşi, unde a ajuns după ce medicii din Galaţi au bănuit că afecţiunile nu ar putea fi doar din sfera oftalmologică, Elena a fost diagnosticată cu scleroză multiplă recurent remisivă, o boală extrem de capricioasă, cu simptope care îi afectează viaţa de zi cu zi, de la statul în picioare, la vedere, cu stări de oboseală şi dureri crunte. De câţiva ani, Elena face tratament injectabil, care nu vindecă boala, ci doar are rolul să îi încetinească evoluţia. Cu toate acestea, noi leziuni depistate în 2016 şi 2019 îi fac viaţa şi mai grea şi anunţă că boala progresează destul de rapid.

"În anul 2016, mi-a fost depistată o nouă leziune demielinizantă în stadiul acut şi cronic, care a avut ca efect negativ parestezii progresive şi inabilitate a membrelor drepte. Anul acesta, în urma investigaţiei IRM din luna august, a fost descoperită o altă leziune. Mi s-au accentuat stările de dezechilibru, au apărut probleme cu înghiţirea, cu tractul urinar şi nopţi nedormite din cauza  durerilor", ne rezumă Elena evoluţia bolii sale.

Tânăra, care deja şi-a pierdut total vederea la ochiul drept, este un om foarte pozitiv şi extrem de curajos, încercând să ducă o viaţă cât mai normală. Merge la serviciu şi încearcă, pe cât posibil, să ţină ritmul cu viaţa unei femei căsătorite, la 24 de ani. Ştie însă că, în timp, boala nu îi va mai permite să facă multe dintre lucrurile fireşti şi frumoase pe care şi le doreşte alături de soţul ei, Adrian, şi că, în primul rând, îi va lua şansa să dea naştere unui copil. "Ne-am dorit foarte mult măcar un copil, dar ar trebui să renunţ la tratamentul pentru scleroză, iar boala mea ar evolua şi mai galopant", spune tânăra.

Speranţa vine din Rusia

Pentru ca vrea să încerce tot ce e posibil ca să se vindece şi, ce ce nu, prin curajul ei să le dea şi altor bolnavi speranţa unui tratatament, Elena intenţionează să ia drumul Rusiei, unde, a aflat că se aplică deja o terapie revoluţionară prin transplant de celule stem. "Am aflat de cazul unei paciente de 34 de ani, care a urmat această procedură şi rezultatele au fost foarte bune. E singurul loc în lume unde se face intervenţia şi terapia ulterioară, am luat deja legătura cu ei şi ne aşteaptă în 2020, oricând vrem şi putem. Problema sunt banii, pe care nu îi avem", ne-au spus Elena şi Adrian Orac.

Costurile intervenţiei la "Pirogov Hospital A.A. Maximov Clinic" din Moscova, împreună cu cele necesare deplasării, investigaţiilor şi terapiei ulterioare ajung la 60.000 de euro, sumă mult prea mare pentru tânăra familie, ale cărei venituri lunare nu ajung nici măcar la 4.000 de lei. 

Speranţa lor stă în donaţiile oamenilor de bine, în mâinile cărora îşi pun şansa la o viaţă normală şi cât mai lungă pentru Elena. Cei care vor să doneze bani pentru ca tânăra bolnavă să ajungă în Rusia o pot face virând în contul deschis la Banca Transilvania, pe numele Elena Maricela Orac: RO70BTRLRONCRT0307491501.

Ce este scleroza multiplă 

Scleroza multiplă este o afecţiune în care sistemul imunitar atacă mielina, cauzând astfel probleme de "comunicare" între creier şi celelalte zone ale corpului. Afecţiunea poate cauza chiar şi deteriorarea permanentă a nervilor. Oamenii de ştiintă nu au descoperit încă ce determina apariţia sclerozei multiple, o afecţiune autoimună, în care sistemul imunitar îşi atacă propriile ţesuturi. Medicii sunt de parere că scleroza multiplă apare în urma unei combinaţii nefaste de factori de mediu şi moştenire genetică, care favorizează această afecţiune. Scleroza multiplă poate să apară la orice vârstă, însă de cele mai multe ori afectează persoanele care au vârsta cuprinsă între 15 şi 60 de ani, femeile având mai multe şanse să dezvolte această boală. Cele mai comune simptome ale sclerozei multiple sunt: amorţirea şi slăbiciunea membrelor, care de regulă se petrece pe o singură parte a corpului, pierderea parţială sau totală a vederii, asociată cu durere la mişcarea ochilor, vedere dublă, senzaţie de şoc electric în special în timpul executării unor mişcari ale gâtului, tremor, probleme de coordonare, vorbire neclară, oboseală, ameţeli, probleme de natură intestinală. Boala în sine este rareori fatală, însă complicaţiile ce pot apărea sunt severe şi pot afecta grav viaţa pacientului. Speranţa de viaţă, în medie, pentru pacienţii cu scleroză multiplă este în jurul a cinci până la zece ani mai mică decât media.

Citit 32500 ori Ultima modificare Luni, 28 Octombrie 2019 00:49

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.