Contract de 13,6 milioane de lei pentru situl arheologic Tirighina-Barboşi (VIDEO)
Foto: Iulia Kelt

Contract de 13,6 milioane de lei pentru situl arheologic Tirighina-Barboşi (VIDEO)
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

Punerea în valoare a sitului arheologic Tirighina-Barboşi - monument istoric de importanţă naţională - face obiectul unui contract în valoare estimată de 13.650.412 lei fără TVA, pe care Primăria municipiului Galaţi l-a scos ieri la licitaţie. Ofertele pentru execuţia lucrărilor sunt aşteptate până pe 20 februarie, iar criteriul de atribuire este „preţul cel mai scăzut”. Proiectul beneficiază de finanţare europeană şi ar fi trebuit să fie implementat până la data de 31 octombrie 2020.

„Ignorat ani de zile, mutilat de săpături şi de construcţii parazitare, îngropat în gunoaie, situl arheologic Tirighina - Barboşi va fi pus în valoare până în 2020, graţie finanţării europene câştigate de Primăria Galaţi”, scriam în ianuarie anul trecut, în ziarul „Viaţa liberă”, despre proiectul pe care municipalitatea îl lansa.

A fost una dintre cele mai "muncite" finanţări europene, şi spunem asta reamintind că, în noiembrie 2016, Primăria a ratat şansa de a intra în cursa pentru banii europeni, pentru că i-a lipsit un aviz. Municipalitatea a făcut tot ce i-a stat în putinţă pentru a convinge Ministerul Culturii că situl ascunde comori ce merită să fie aduse la lumină. În urma cercetărilor finanţate de la bugetul local, opinia arheologilor a fost că, după Sarmizegetusa, situl Tirighina-Barboşi ar fi cel mai important ca descoperiri, relevanţă şi potenţial turistic! Un turn octogonal, unic în zona de sud-est a Europei, după cum spune arheologul Gabriel Jugănaru, traseul zidului castrului, unul dintre cele trei şanţuri de apărare, cu o configuraţie impresionantă, dar şi patru locuinţe romane, dintre care una cu sistem de canalizare, descoperite în cadrul celei de-a doua campanii de cercetări arheologice, vor fi puse în valoare, alături de alte numeroase vestigii, la situl arheologic Tirighina-Barboşi. Iar cel mai important sit de epocă romană din sudul Moldovei va fi redat gălăţenilor.

 

Ce se doreşte

Conform datelor din Sistemul Electronic de Achiziţii Publice, în cadrul proiectului licitat se vor realiza: restaurarea şi conservarea sitului arheologic, dotarea şi punerea lui în valoare. Se vor executa lucrări de conservare şi restaurare a vestigiilor arheologice antice şi interbelice, construirea unor structuri de protecţie permanente şi temporare a acestora, amenajarea unui muzeu de sit cu punct de informare. De asemenea, vor fi configurate trasee de fortificaţii şi circulaţii antice, vor fi protejate taluzurile împotriva eroziunii, se vor face plantări şi va fi asigurat iluminatul arhitectural şi peisagistic. Pentru accesibilitatea vizitatorilor se vor realiza nu numai drumul şi parcarea, ci şi alei pietonale. Repus pe harta istorică şi turistică, situl va putea găzdui festivaluri, concerte, lansări de carte şi alte acţiuni culturale.

Criză de timp

Trebuie spus că pentru punerea în valoare a acestui monument istoric, proiectul european câştigat de Primărie are o valoare de 15.416.890 de lei, din care asistenţa financiară nerambursabilă solicitată reprezintă 8.583.145 lei. Restul este contribuţia asumată de municipalitate, o sumă consistentă, pentru că o serie întreagă de lucrări precum drumul de acces şi parcările nu sunt eligibile pe fonduri europene. Conform datelor iniţiale, proiectul trebuie implementat până la data de 20 octombrie 2020. Cum e greu de crezut că acest termen va putea fi respectat, cel mai probabil va fi prelungit.

Citit 4946 ori Ultima modificare Marți, 18 Februarie 2020 23:20

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.