Cum să rătăceşti două surse radioactive

Cum să rătăceşti două surse radioactive
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* În şantier, s-au pierdut două surse de americiu * Sub dulapul de surse, a fost găsit radiu *

De elemente radioactive duce Galaţiul lipsă? Ca să vezi – nu. De ieri avem două surse rătăcite, de americiu, fugite din Şantierul Naval Damen şi una de radiu, găsită sub un dulap, care nici măcar nu era raportată ca fiind dispărută.

Unde este americiul?

„Şantierul Damen a anunţat joi Laboratorul de igienă a radiaţiilor din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi în legătură cu faptul că nu sunt găsite două surse radioactive de americiu. Americiul este un element care intră în componenţa detectorilor de incendiu şi care nu pune în pericol viaţa oamenilor”, a declarat locotenentul Eugen Chiriţă, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţiile de Urgenţă Galaţi.

Sub „dulapul de surse radiologice”?!

Ironia de-abia acum urmează: „În timp ce erau căutate sursele radioactive de americiu, sub dulapul cu surse a fost găsită o altă sursă, de radiu 226, tot radioactivă, folosită pentru etalonarea aparatelor de măsură, despre care nimeni nu avea cunoştinţă că ar fi dispărută. Titularul autorizaţiei (n.r. o persoană fizică, nu Şantierul Naval) a fost amendat cu 2.000 lei de către Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare”.

Poliţia şi ISU continuă investigaţiile în zonă, măsurătorile radiologice ale ISU neindicând apariţia radiaţiilor.

Citit 1066 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.