Zece ani de la înfiinţarea Observatorului Astronomic gălăţean

Zece ani de la înfiinţarea Observatorului Astronomic gălăţean
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Pe 25 martie 2020 s-au împlinit zece ani de la deschiderea oficială a Observatorului Astronomic al Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii "Răsvan Angheluţă" Galaţi, un moment important pentru astronomia românească, deoarece atunci a fost inaugurat cel mai mare observator public și educațional din România.

Construcţia Observatorului Astronomic a început în anul 2005 şi s-a finalizat în vara anului 2007. Dotarea Observatorului Astronomic s-a realizat în perioada 2007-2009, din fonduri europene, prin proiectul "Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii Galaţi - obiectiv turistic transfrontalier", implementat de Consiliul Judeţului Galaţi, în parteneriat cu Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii Galaţi şi Centrul Infomedia Cahul (Republica Moldova), şi prin sponsorizări din partea mai multor firme.

În total, Observatorul Astronomic deţine 11 instrumente optice, dintre care: patru lunete și şapte telescoape de diferite caracteristici optice.

Din punct de vedere ştiinţific, până în acest moment, au fost observate peste 1.300 de obiecte (asteroizi şi comete) şi peste 11.000 de poziţii (coordonate cereşti ecuatoriale), raportate internaţional către Minor Planet Center, din care 5.433 de poziţii raportate pentru asteroizi apropiaţi Pământului. În martie 2012, au fost observate, pentru prima oară în România, planete extrasolare (planete ce se rotesc în jurul altor stele). În anul 2013, Observatorul Astronomic din Galaţi a ocupat locul 8 în Europa şi locul 40 în top mondial (din peste 1.800 de observatoare) din punct de vedere al observaţiilor asupra asteroizilor şi cometelor, fiind cel mai productiv observator astronomic din România în ceea ce priveşte acest tip de observaţii. Până în acest moment, la Observatorul Astronomic al Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii Galaţi, au fost descoperite 12 stele variabile.

Cel mai important program educaţional este Astroclubul "Călin Popovici", acesta desfăşurându-și activitatea în cadrul Observatorul Astronomic al Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii Galaţi. De asemenea, sunt organizate și alte programe educaţionale, cum ar fi: Şcoala de vară de astronomie "Priviţi cerul!" (în fiecare an, în luna iulie), Tabăra de astronomie "Deep-sky" din Munţii Măcinului (în fiecare an, în luna august), dar şi multe alte programe dedicate copiilor de grădiniţă şi şcoală primară.

Citit 1887 ori Ultima modificare Miercuri, 25 Martie 2020 19:40

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.