Apa potabilă, doar pentru băut şi menaj!

Apa potabilă, doar pentru băut şi menaj!
Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

În plină pandemie de coronavirus şi în faţa secetei cu care se confruntă deja tot judeţul, furnizorul de apă potabilă aruncă un avertisment dur la adresa consumatorilor. Gălăţenii, îndeosebi cei din mediul rural, sunt somaţi să folosească apa doar pentru băut şi treburile casnice şi nu pentru irigaţii, în caz contrar operatorul declarându-se nevoit să treacă la furnizarea apei cu program. 

Reprezentanţii SC Apă-Canal recunosc că deja se confruntă cu dificultăţi în alimentarea cu apă potabilă în multe dintre localităţile în care operează, şi asta mai ales din cauza creşterii consumului, dar şi al începerii lucrărilor agricole, pe fondul secetei. 

"Aceste dificultăți sunt generate, pe de o parte, de faptul că în această perioadă, consumul menajer de apă al populației a crescut, odată cu restricțiile de circulație și recomandările autorităților naționale privind atenția la spălatul mâinilor, feței, alimentelor etc., iar pe de altă parte de faptul că populația folosește cantități semnificative de apă potabilă în activități agricole și de grădinărit. Cel puțin în perioada decretării stării de urgență, pentru a avea posibilitatea alimentării cu apă potabilă în regim continuu, trebuie evitată folosirea apei potabile pentru scopuri agricole și de grădinărit, utilizând pe cât posibil apa din alte surse", recomandă reprezentanţii SC Apă-Canal. 

Risipa afectează furnizarea 

Operatorul care asigură serviciul de alimentare cu apă în judeţ avertizează că cei care vor continua să folosească apa în agricultură vor fi responsabili de o posibilă raţionalizare, în viitorul apropiat. Risipa va duce, inevitabil, la privarea celorlalţi consumatori de dreptul vital de a avea apă pentru consum. 

"Precizăm că legislaţia în vigoare descurajează utilizarea apei potabile distribuită prin rețelele publice în alte scopuri decât pentru satisfacerea nevoilor strict gospodărești. Reamintim, de asemenea, că avem în curs de implementare Proiectul POIM 2014-2020, proiect derulat din fonduri europene, la finalul căruia multe din actualele probleme privind alimentarea cu apă vor fi rezolvate, prin mărirea capacităților de captare, transport şi stocare, extinderea și reabilitarea rețelelor. Până la finalizarea acestuia însă, resursele de apă ale unora dintre localități sunt limitate și trebuie folosite cu maximă responsabilitate. În caz contrar, vom fi nevoiți să trecem la furnizarea apei cu program", se arată în poziţia oficială a operatorului de apă şi canalizare. 

Citit 4074 ori Ultima modificare Luni, 13 Aprilie 2020 22:17

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.