Cartierele oraşului scapă de vechile garaje. Proiecte de modernizare

Cartierele oraşului scapă de vechile garaje. Proiecte de modernizare
Ionuţ Pucheanu, primarul municipiului Galaţi
Evaluaţi acest articol
(52 voturi)

Pentru prima dată în ultimii 30 de ani se lucrează intens în cartierele municipiului Galaţi, iar schimbările sunt tot mai vizibile. În foarte multe zone, până nu demult sufocate de vechile baterii de garaje, s-au creat noi locuri de parcare, aşa cum îşi doresc cei mai mulţi gălăţeni. Actuala administraţie publică locală şi-a propus să dea un nou aspect cartierelor, iar realizarea lucrărilor edilitare în acest context dificil a devenit nu doar parte dintr-un plan de modernizare a oraşului, ci şi o mână de ajutor pentru economia locală.

"Un oraş modern nu înseamnă doar artere principale refăcute, ci şi cartiere mai aerisite, locuri de joacă şi noi spaţii verzi. Dar poate cel mai important lucru este construirea de locuri de parcare în locul vechilor garaje ce au sufocat şi urâţit cartierele acestui oraş”, susţine primarul municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu.

În ultima perioadă, lucrări importante s-au derulat în cartierele Țiglina I, Țiglina II, Mazepa, Micro 16, Micro 17, Micro 39A, Micro 39B, Micro 39C sau Micro 40, unde s-au amenajat mii de noi locuri de parcare, s-au asfaltat căile de acces, trotuarele şi aleile dintre blocuri. Multe zone au fost transformate radical, cum este şi cazul zonei adiacente Colegiului Naţional "Mihail Kogălniceanu", unde acum sunt 365 de noi locuri de parcare, fiind creată şi o arteră de legătură între străzile Regiment 11 Siret şi Prelungirea Coşbuc. La fel, zona Colegiului Naţional "C. Negri" (Pedagogic) a fost modernizată, fiind asigurate peste 120 de locuri de parcare, un modern loc de joacă pentru copii şi spaţii verzi. De asemenea, în cartierul Micro 39C, zona din apropierea Grădiniţei "Arlechino" a căpătăt deja un nou aspect. Practic, vorbim de aproximativ 4.000 de locuri de parcare amenajate în cartiere.

Aproape 6.000 de garaje

Locuri noi de parcare nu se pot crea însă decât după eliberarea terenurilor ocupate acum de garaje. În evidenţele Primăriei sunt aproape 6.000 de contracte de închiriere pentru construcţii provizorii cu destinaţia garaj. Numai anul acesta, până acum, peste 500 de deţinători au primit notificări de eliberare a terenului, iar garajele se demolează treptat, pe zone.

Proiecte noi pentru cartierele Galaţiului

Anul acesta se demolează garajele şi se vor amenaja parcări în cartierele: I.C. Frimu (strada Călugăreni, lateral anexă Şcoala Nr. 12), Micro 39A (zona Piaţă), Micro 38 (zona blocului N14), Mazepa II (strada Vlad Ţepeş), Micro 18 (zona IATSA), Mazepa (Stirex 1, Stirex 2 şi Stirex 3).

Acum se munceşte intens în Micro 21, în apropierea străzii Incubatorului, unde s-au demolat garaje şi se amenajează parcări, aşa cum îşi doresc gălăţenii din zonă. De asemenea, se asfaltează străzile, trotuarele şi căile de acces. La fel se întâmplă şi în cartierele I.C. Frimu, Mazepa sau Micro 39. În acelaşi timp, în Micro 18 se pregăteşte terenul pentru parcări, în locul vechilor garaje. "Știu că există o mare nerăbdare din partea gălăţenilor din diferite zone ale oraşului să-i scăpăm de aceste garaje, motiv pentru care nu ne vom opri aici", mai spune primarul Ionuţ Pucheanu.

Încet şi sigur, Galaţiul va fi eliberat de garajele grupate în baterii mai mari sau mai mici. Cel mai dificil însă va fi în zonele cu baterii mari, de sute de garaje, cum ar fi Micro 20 (zona Școlii 43), Micro 39 (zona Școlii 31), Țiglina III (zona Siretul) etc. Pentru că spaţiile care se vor elibera în astfel de zone sunt generoase, se analizează şi se vor lua cele mai bune decizii cu privire la proiectele edilitare ce ar putea să capete contur aici. În funcţie de configuraţia zonelor şi specificitatea cartierelor, în locul garajelor se vor amenaja parcuri, parcări la nivel, parcări subterane sau supraterane.

Prima parcare multietajată, în Mazepa

Se apropie de final şi lucrările la prima parcare multietajată din oraş, din Mazepa, unul dintre cele mai aglomerate cartiere. Este o construcţie spectaculoasă, în interiorul cartierului, cu 210 locuri de parcare, dar şi 50 de boxe individuale, care vor acoperi nevoile de depozitare ale oamenilor, construcţia fiind prevăzută şi cu 21 de staţii de încărcare pentru autovehicule electrice.

Continuă lucrările şi pe marile artere

Pe strada Brăilei, cea mai importantă arteră din municipiu, de la intrarea dinspre Tecuci şi până la Trei Star, s-au făcut lucrări ample de reparaţii a carosabilului şi trotuarelor, s-au refăcut şi s-au marcat corespunzător parcările şi staţiile de autobuz, se refac complet spaţiile verzi şi s-au creat noi piste pentru biciclişti. Și zona centrală, Potcoava de Aur şi Spicu, şi-a schimbat complet înfăţişarea, şi aduce un aer modern. Dar, aşa cum a anunţat în nenumărate rânduri actuala administraţie locală, nu doar zona centrală este cuprinsă în planurile de sistematizare şi modernizare, ci şi cartierele. Iar în ample proiecte cu finanţare europeană sunt cuprinse şi străzile Siderurgiştilor, 1 Decembrie 1918, Traian Vuia, Henri Coandă şi George Coşbuc.

Citit 15948 ori Ultima modificare Sâmbătă, 09 Mai 2020 01:13

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.