Program „Rabla” pentru macarale portuare

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Guvernul ar putea extinde Programul Rabla de la maşinile vechi şi la… macaralele portuare, a avansat ideea directorul Administraţiei Porturilor Dunării Maritime (APDM) Galaţi, Mihai Ochialbescu.

Acesta a declarat, miercuri, că a purtat o discuţie interesantă pe această temă cu deputatul PD-L de Galaţi, Mircea Toader, care este, de altfel, şi preşedintele grupului parlamentar democrat-liberal din Camera Deputaţilor.

În opinia lui Mihai Ochialbescu, statul i-ar putea sprijini pe operatorii portuari în vederea modernizării utilajelor cu care operează în porturi, astfel încât încărcarea şi descărcarea de marfă să se realizeze în condiţii de eficienţă maximă.

Astfel, statul ar putea fi să ofere operatorilor vouchere, în schimbul macaralelor portuare, construite în urmă cu 30 de ani, ori ar putea să ofere alte tipuri de facilităţi.

În momentul de faţă, în portul Galaţi există în jur de 50 de macarale portuare, din care 30 în Portul Mineralier, iar restul de 20 sunt exploatate de Portul Docuri şi Port Bazinul Nou.

O reînnoire a „parcului de macarale” portuare ar putea conduce la o relansare a activităţii portuare, a mai apreciat  Mihai Ochialbescu, precizând că vechimea macaralelor este una din cauzele pentru care navele evită să opereze cu mărfuri în porturile Galaţi, Brăila sau Tulcea şi preferă portul Constanţa.

„Cu un utilaj vechi, descărcarea unei nave durează chiar şi o săptămână, în timp ce, cu utilaje moderne şi performante, toată operaţiunea se poate face în 2-3 ore”, a mai precizat directorul APDM Galaţi.

Citit 1243 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.