Gălățenii încearcă să se ascundă de caniculă. Disconfort termic ridicat (FOTO)

Gălățenii încearcă să se ascundă de caniculă. Disconfort termic ridicat (FOTO)
Oamenii s-au adăpostit la umbră
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

După un iunie deosebit de ploios şi cu temperaturi primăvăratice, a doua lună a verii a adus primul val de caniculă peste Galaţi. Zilele trecute, de la orele prânzului şi până spre seară, temperaturile au depășit 30 de grade Celsius, ceea ce a creat disconfort termic.

Meteorologii spun că şi următoarele patru zile vor fi la fel de arzătoare.

Vineri după-amiază, în centrul Galaţiului, puţinii oameni care s-au încumetat să iasă din case au căutat cu grabă să se adăpostească la umbră. Termometrele au arătat 34 de grade Celsius, dar temperatura resimţită la soare a fost cu cel puţin şapte-opt grade mai mare. Odată încins, asfaltul a făcut canicula şi mai greu de suportat.

Pe Tania Iosipescu am găsit-o la Potcoava de Aur. La adăpostul unui copac, femeia aştepta autobuzul. "Am probleme cu tensiunea şi nici nu ar trebui să ies pe caniculă din casă, dar trebuie să merg la serviciu. Sunt norocoasă că am găsit banca asta".

Pe Brăilei, între Potcoava şi Trei Star, fântânile arteziene erau o oază de răcoare. Vara asta instalaţiile nu mai funcţionează însă. Totuşi, oamenii încearcă să se mulţumească doar cu răcoarea oferită de copaci. "Aici (sub copac - n.r.) este bine, pentru că simţim cum adie vântul. Dar să stai la soare este groaznic. Şi eu simt un disconfort, dar oamenii în vârstă sau cei bolnavi. Totuşi, sunt oameni care nu au încotro şi trebuie să iasă pe stradă şi pe caniculă", spune Mădălina, o tânără mamă.

Şi în Piaţa Centrală, mulţi dintre cei aflaţi la cumpărături au apelat la personalul medical de la punctul de prim-ajutor amenajat aici, pentru a-şi lua tensiunea şi pentru a primi un pahar cu apă. Sunt nouă astfel de puncte în municipiul Galaţi.

Sfatul medicului

"Trebuie evitate deplasările în afara locuinţei între orele 11,00 şi 17,00. Nu trebuie făcut efort susţinut, sunt recomandate multe lichide, în jur de trei-patru litri pe zi, dar nu alcool sau cafea, deoarece acestea contribuie la deshidratarea organismului. Pe stradă este recomandată acoperirea capului cu o pălărie sau cu o şapcă, iar îmbrăcămintea cea mai confortabilă pe timp de caniculă este cea din bumbac şi de culoare deschisă. Mâncărurile copioase nu sunt recomandate. Bolnavii cronici trebuie să îşi verifice mai des tensiunea arterială şi să respecte tratamentul prescris de medic", a precizat pentru "Viaţa liberă" dr. Mihai Polinschi, directorul Serviciului de Ambulanţă Galaţi.

Foto: Remus Basalic

Citit 11323 ori Ultima modificare Marți, 07 Iulie 2020 11:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.