„Lecţia” pentru italieni

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Teatrul Naţional, la Florenţa: Actori ai Teatrului Naţional din Bucureşti se vor afla între 27 şi 31 martie în turneu în Italia, cu spectacolul „Lecţia".

Publicul român este invitat sâmbătă, 27 martie, la Teatro Comunale Corsini din Barberino di Mugello, şi marţi, 30 martie, dar şi miercuri, 31 martie, la Teatro Puccini din Florenţa, începând cu ora 21:00.

Reprezentaţia îi are ca protagonişti pe Horaţiu Mălăele, Aylin Cadir, Natalia Calin, Victoria Dicu, Diana Stancu şi Andrea Tănase, piesa lui Eugen Ionesco fiind pusă în scenă în regia lui Horaţiu Mălăele.

Aflat pentru prima oară la Naţional în calitate de regizor, dar şi de interpret în propriul spectacol, Mălăele apreciază că „Lecţia” lui Ionesco este o farsă tragică ce denunţă absurditatea tezelor unice şi exclusiviste, limbajul ca instrument al puterii şi relaţia letală dintre sexualitate şi dictatură.

Pe de altă parte, prostimea contemplativă, o masă de manevră la îndemâna casapilor investiţi. Cum lumea n-a învăţat mai nimic din greşelile istoriei, lecţia acestui spectacol nu-şi propune să fie un îndreptar moralizator şi plicticos, ci mai degrabă o limpede oglindă, declară artistul.

* Serile româneşti de la New York: Cunoscute mai ales pentru muzica de calitate şi organizarea ireproşabilă, „Romanian Nights" sau „Serile Româneşti" din New York  adună, an de an, tinerii români sub imperiul bucuriei şi al identificării cu valorile culturale românesti.

Adrian Cucuteanu, unul dintre organizatori declară: „Tinerii români care trăiesc la New York sau în împrejurimi, ar dori să asculte muzică românească. Din nefericire tranzităm o perioadă când aproape toata muzica românească din ţară este cântată în limba engleză.”

Şi Cosmin Chivu adaugă: „ Adrian a venit aici in Statele Unite  la o vârstă extrem de mica, practic prima lui limba este engleza, iar el de fapt a învăţat limba română ca o a doua limbă. Acum, vorbind despre muzică, asistăm la un proces invers!”

„Noi, românii, vrem să învăţăm engleza şi să uităm româna. Aceasta se întâmplă şi în România... Aici, la New York, reacţia este următoarea: tinerii nu mai vor să asculte piese muzicale în limba engleză.” De departe, realitatea se vede parcă mai bine.

* „Culorile timpului”, la Oslo: Ambasada României în Norvegia în parteneriat cu Ministerul norvegian al Culturii organizează la Oslo, în perioada 22 - 26 martie, expoziţia de folclor românesc „Culorile timpului".

Citit 1392 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.